Jobbá teszi a technológia a pénzügyi tanácsadást

Jobbá teszi a technológia a pénzügyi tanácsadást

Kár tagadni, a pénzügyi tanácsadók hagyományos szerepét a technológiai eszközök széles körű használata komoly tesztelés alá veti. De vajon a robot-tanácsadók előretörése valóban halálos fenyegetés, vagy csak egy figyelmeztetés?

 

Verseny helyett vállvetve küzdés

A technológiai fejlődés következményeként a pénzügyi tanácsadó szakemberek egyre inkább aggódnak, hogy a szolgáltatásaik iránti igény is eltűnik, és feleslegessé válnak a sok robot-tanácsadó mellett.

Bár a technológiai fejlesztések valóban eltüntettek pár munkahelyet bizonyos iparágakban, mindig az alacsonyabb képzettséget igénylő foglalkozásokat sújtotta jobban, valamint azokat a szektorokat, amelyek nem voltak képesek az átalakulásra. Másfelől azonban a nyertes stratégia is mindig az üzleti modell újragondolása volt. Ahogy a pénzügyi piaci tanácsadó cég, az Aite fogalmaz: “egy átmenet zajlik a termék-alapú üzleti modelltől a tanácsadás-alapú irányába”.

A haladó gondolkodású szervezetek máris élvezik a technológia (automatizálás) és a humán szolgáltatások egészséges keverékének előnyeit. Ezek a szervezetek felismerték, hogy egy ilyen mix áthidalhatja a generációs igény-különbségeket (az ügyfélre figyelés sosem lesz unalmas) és kompenzálhatja a profit egyébként általános erodálódását, amelyet a fintech cégek megjelenése okoz. Megértették, hogy a kizárólag tranzakciós jellegű szolgáltatásokra mindig lesz kereslet, és csak veszíthetnek, ha megpróbálnak ez ellen küzdeni. A kulcsszó a kombináció, nem a verseny.

Érdekes megjegyezni azt is, hogy míg a jelenleg dolgozó pénzügyi tanácsadók attól félnek,hogy a technológia átveszi az uralmat, vagy legalábbis elveszi bevételi lehetőségeik nagy részét, azokat, akik jelenleg tanácsadónak tanulnak, más aggodalmak gyötrik. A szakmáról alkotott közfelfogás, az alacsony pályakezdő bérek, valamint a nemi egyenlőtlenségek vannak a lista élén, míg a technológia nem játszik döntő szerepet a karrierválasztás során. Végsősoron a legtöbb diák úgy gondolja, a szakmát sokkal inkább az teszi vonzóvá, hogy tudnak az embereknek segíteni, illetve egy dinamikus iparágban tudnak dolgozni, mint az, hogy mennyit kereshetnek ezzel (38%, 34%, illetve 30%).

 

Amikor a robotoké (kellene hogy legyen) a terep

Ahogy az ügyfelek egyre inkább azonnali választ várnak a kérdéseikre, valamint kényelmes online elérést a nap huszonnégy órájában, elkerülhetetlen, hogy a robot-tanácsadók átvegyenek néhány feladatot. Ha hozzávesszük ehhez azt, hogy a technológia egy új típusú bizalmat hoz az átláthatóság révén (ami létfontosságú a fiatalabb generáció bevonzásához), könnyű belátni, hogy az iparág miért hajlik az úgynevezett hibrid modell bevezetésére. A különböző csatornákon kínált különböző szolgáltatások költségcsökkenést is eredményeznek, amely ellensúlyozhatja az erodálódó árakat.

Itt van néhány (leginkább tranzakciós jellegű) szolgáltatás, amelyet ha automatizálunk, több értéket tud termelni, különösen a fiatalabb generáció és a kevésbé tehetős ügyfélbázis számára, egy fejlődő piacon:

  • Segítség az ügyfeleknek a számlanyitásban
  • Egyszerű ügyletek, mint például átutalás teljesítése
  • Adat-aggregáció
  • Általános befektetési vagy megtakarítási ajánlatok algoritmusok alapján

 

Amikor az embereké (kellene hogy legyen) a terep

Egy ügyfélközpontú, tanácsadás-alapú működési modellben a pénzügyi tanácsadók szerepe jól körülhatárolt, és olyan erősségekre épít, amelyek kizárólag az emberekre jellemzőek. Az empátia, a szociális intelligencia, a tanácsadás komplex eseményekhez való igazítása csak néhány ezek közül.

Egy humán tanácsadó képes az ügyfelekkel olyan kapcsolatot kiépíteni, amely nem csak a pénzük menedzselésére korlátozódik, hanem az ügyfél jólétére (pénzügyi és érzelmi jólétére egyaránt) is kiterjed – akárcsak egy terapeuta esetén. Ha nem mennek simán a dolgok, a piac lomha, az ügyfél új élethelyzetbe kerül, egy jó tanácsadó nem csak új termékeket ajánl, hanem beavatja az ügyfelet a folyamatokba az eddig megszerzett információkra alapozva a tanácsadást, és végig mellette marad a bizonytalansággal teli időszakban. Vagyis a tanácsadó munkája komplexebbé válik, de több jutalmat is rejt, a speciális ismeretekre pedig nagy lesz a kereslet.

Nézzünk néhányat azok közül a feladatok közül, amelyeket az új tanácsadói szerepben el kell látni:

  • Az ügyfeleket az ő érdekeik alapján ellátni új ismeretekkel
  • Komplex élethelyzetekre és váratlan eseményekre regálni a tervezés során, a célokat priorizálni
  • Komplex ügyeket és befektetési helyzeteket megoldani (pl. becsapós ügyletekre figyelmeztetni)
  • Magas szintű piaci áttekintést nyújtani úgy, hogy figyelembe vesszük az ügyfél költési nem-befektetési jellegű költési szokásait is
  • Hatékonyan védeni az ügyfél által kiadott információkat

Bár a ma és a holnap pénzügyi tanácsadóinak egyaránt emberi, érzelmi képességeikre kell építeniük, egyúttal a technológiát is magabiztosan kell kezelniük anélkül, hogy megpróbálnának versenyezni vele. Jusson eszünkbe a holisztikus megközelítés: verseny helyett együttműködés.

 

Tartson lépést a pénzügyi technológiai hírekkel – Iratkozzon fel kétheti hírlevelünkre most:

scolvo-newsletter