Innováció a pénzügyi szolgáltató szektorban: kiderül az igazság

Innováció a pénzügyi szolgáltató szektorban: kiderül az igazság

Sok olyan technológiai újítás zajlik a pénzügyi szektorban, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül. Ugyanakkor ezer meg ezer kérdés is felmerül azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen típusú innováció, milyen eszközökkel, milyen veszélyek mellett valósítható meg. Készítettünk egy kis körképet néhány friss cikkből, amelyek értékes válaszokat adhatnak ezekre a kérdésekre. Olvassa át és döntse el: vajon a fintech innováció szemfényvesztés vagy valódi érték?

innováció pénzügyi szolgáltató

 

4 mód, ahogyan a technológia átalakítja a pénzügyeket

“Számos feladat, amelyet eddig papírpénz, emberi interakciók és hatalmas számítógépes rendszer segítségével végeztünk el, most már kizárólag digitális felületeken érhető el.”

Ne hagyjuk magunkat elbizonytalanítani a rövidítésektől és felkapott kifejezésektől: ez a cikk minden szükséges információt tartalmaz a pénzügyi szolgáltatók számára alapvető technológiákról. Ha sosem tudta, hogyan javíthatja a “dolgok internete” a biztosítási szolgáltatások minőségét, vagy hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hogyan hozhat létre az ügyfél számára értékes élményt, vagy éppen a blockchain hogyan csökkenti az egyes folyamatok időtartamát és költségeit, itt az idő, hogy utánanézzen.

 

Fintech és a bankok: Hogyan tud a bankszektor válaszolni az aktuális iparági kihívásokra?

Még 2017-ben is csak a banki szolgáltatások 7 százalékát lehet elejétől a végéig online menedzselni.”

A fintech egy olyan tényező, amellyel a hagyományos pénzügyi szolgáltató cégeknek számolniuk kell. Néhányuk számára ez fenyegetést jelent, másoknak új lehetőségeket teremt és új üzleti csatornákat nyit meg. A Toptal közzétett egy hosszú cikket a bankok lehetséges reakcióiról a fintech fenyegetettségre. Meglepő módon a küzdelem nem az ügyfél-oldali, front-end típusú szolgáltatási struktúra megújításáról szól. A lehetőség ugyanis inkább a back-end újraépítésében van, vagyis hogy a digitalizálás révén új folyamatokat teremtsenek. A szolgáltatási csomagok elemekre bontása szintén a túlélés záloga lehet.

 

Hogyan tud a mesterséges intelligencia személyes banki élményt nyújtani

“Az AI abban is segítheti a bankokat, hogy hatékonyabban szolgálják ki az ügyfeleket azáltal, hogy egyszerűen hozzáférhetővé teszi a releváns információkat.”

A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás elterjedése kétségkívül költségcsökkenéssel és új bevételi források megjelenésével jár a pénzügyi szolgáltató szektorban. Ugyanennyire biztos, hogy a személyes találkozások, amelyek valaha a pénzügyi szolgáltatások értékesítésének esszenciális részét képezték, egyre ritkábbak lesznek. A két trend közti űr betöltése létfontosságú ahhoz, hogy az ügyfelek lojalitását megőrizzük, akik pedig személyes törődést igényelnek. Az AI egy sokszor figyelmen kívül hagyott előnye, hogy képes a személyes interakciók során az ügyfél-élmény fokozására. Például a tanácsadók azonnali válasszal szolgálhatnak kevésbé tipikus kérdésekre is az appok segítségével, ahelyett, hogy azzal töltenék az időt, hogy a megfelelő szakértő után kutatnak.

 

A pénzügyi szolgáltatói innovációban nem elég a meglévő struktúra lebontása

“Egy modernebb és agilisabb IT-infrastruktúra segítségével egy kis bank számára is lehetséges, hogy minden szabályozásnak megfeleljen, mialatt jobb felhasználói élményt nyújt egy kisebb költséggel működő környezetben.”

A népszerű kifejezéseken, buzzwordökön túl sokkal alapvetőbb kérdések is válaszra várnak az AI-vel kapcsolatban, ha a pénzügyi szolgáltatások jövőjéről beszélünk. Az innováció, Amir Wain, az i2C alapítója és ügyvezetője szerint, kereskedelmi forgalomba került találmány. Más szóval, az ötleteket piacképes koncepciókká kell változtatnunk. Ezek pedig csak akkor lesznek életképesek, ha kritikus ügyfél-problémákat oldanak meg. Másfelől azonban a technológia választ adhat arra a komoly panaszra is, hogy a szabályozásoknak való megfelelési kényszer gátat szab az innovációnak: hiszen sokszor éppen a technológia az, amely folyamatos megfelelést biztosít a cégeknek, amelyek így jobban fókuszálhatnak az innovatív szolgáltatások kifejlesztésére.

 

Mesterséges intelligencia: a jogi és szabályozási kihívások

“Az igazgatótanácsoknak keresztkérdéseket kell majd feltenniük arról, hogy milyen fékek és ellensúlyok vannak beépítve az új, AI-vezérelt rendszerekbe, és biztosítaniuk kell, hogy a menedzsment részére szolgáltatott információ minősége megfelelő.”

A mesterséges intelligencia, más néven AI, a biztosítók számára több szempontból is problémás: kiterjedt kapacitásai és a benne rejlő jövőbeli lehetőségek miatt még óvatosabb jogi és szabályozási folyamatokat kíván meg, miközben a technológiai követelményeknek is meg kell felelnie. A szabályozók továbbra is technológia-semlegesek próbálnak maradni, de közben az olyan jogszabályok, mint az IDD, egészen biztosan komolyan tesztelik majd a határokat. Egyértelmű az igény az iránt, hogy több előnyt, mint kockázatot rejtsen a szabályozás egy olyan környezetben, amely egyre inkább az innovatív szolgáltatásokra hagyatkozik.

 

A RegTech jövője: biztos siker?

“A RegTech már önmagában véve is egy innovatív koncepció, de sok pénzügyi szervezet máris továbbgondolja, és egy komplexebb kollaborációs rendszer részeként használja, hogy még inkább megfeleljen a szabályozói elvárásoknak.”

A szabályozási technológiák, más néven RegTech, új belépők a piacon, a pénzügyi szolgáltatások és a technológia keresztezéséből születtek. Létjogosultságukat az egyre szigorodó szabályozás és a minden iparágban megjelenő digitalizáció adja. A RegTech bevezetésével jelentős költség-megtakarítás és hatékonyság-növelés érhető el olyan, hagyományosan erőforrás-igényes back-office funkciókban, mint amilyen a megfelelés. Az egyetlen probléma, hgoy a RegTech cégeknél jelenleg nem egyenlően van jelen a technológiai tudás és a megfelelőségi hozzáértés: a mérleg még mindig az előbbi javára dől.

SCOLVO Sales – a pénzintézetek értékesítőgépe megérkezett: 

pénzügyi szektor brosúra