5 mód, ahogyan a rajzolás segíti az ügynököket az értékesítésben

5 mód, ahogyan a rajzolás segíti az ügynököket az értékesítésben

A rajzolás és vázlatok készítése nem létfontosságú képesség az értékesítésben, de segíti a tanácsadókat a munkavégzésben. Miért? Egyszerűen azáltal, hogy vizuálisan is megjeleníti az elmondott történeteket, és ezáltal bizalmat épít. A bizalom pedig, jól tudjuk, alapvető a vásárlási döntések meghozatalában… Íme öt mód, ahogyan a szabadkezi rajzolás használható az értékesítésben – mindegyiket tableten is lehet végezni.

drawing and sketching

 

1. Alaprajzok és műszaki rajzok felvázolása

A mobil eszközök esetében a digitális toll használata alaprajzok és műszaki rajzok felvázolására elég egyértelmű, hiszen bárhol alkalmazható, akár az ügyféllel való találkozás során is. A felhasználónak sem kell sem mérnöknek, sem művésznek lennie: a karbantartással vagy a műszaki rajzolással ellentétben a vázlatok itt csak a történetmesélést segítik, nem mértékként szolgálnak. Bármilyen jól dolgozik is az értékesítés-támogatás, lehetnek olyan esetek, amikor a tanácsadó nem rendelkezik azokkal az alaprajzokkal, vagy részletes dizájnnal, amelyre szüksége van. Viszont a tapasztalat és egy kis rajztehetség kimozdíthatja a tárgyalásokat a holtpontról.

 

2. Folyamatok felvázolása

Különösen, ha B2B értékesítésről van szó, a tanácsadóknak olyan komplex folyamatokat kell bemutatniuk, amelyek az ügyfél által kívánt eredmény eléréséhez vezetnek. Csakhogy ezeknek a folyamatoknak a komplexitása feltételezi, hogy a magyarázat is bonyolult lesz, néha olyannyira, hogy az már a másik félnek is sok – nem beszélve arról, hogy értékes részletek veszhetnek el menet közben. A tanácsadóknak ugyanakkor van egy nagyon hasznos eszköz a kezükben, amellyel megkönnyíthetik a dolgukat. Csinálhatnak gyors vázlatokat a folyamatról, amiről beszélnek, bármikor a találkozó folyamán! A leendő ügyfelek még különlegesnek is érezhetik magukat, ha a találkozón készült jegyzeteket kézzel írott vázlatok egészítik ki, amelyek csak nekik, az ő kéréseik alapján készültek.

scolvo-newsletter

 

3. Kiemelni, ami fontos

A személyes beszélgetések értéke felbecsülhetetlen, ugyanakkor sok minden el is tud veszni beszéd közben. Ha kiemelik (aláhúzzuk, bekarikázzuk, stb.) egy prezentáció vagy egy termékdokumentáció fontosabb pontjait, az értékesítők biztosak lehetnek benne, hogy a leglényegesebb üzeneteket célba juttatják, legkésőbb akkor, amikor az anyagokat továbbítják az ügyfélnek. A tanácsadók maguk is hasznosnak találhatják, hogy könnyen áttekinthető formában találják azokat az információkat, amelyekkel még teendőjük van.

 

4. A prezentációk kiegészítése

A prezentációkat nyugodtan nevezhetjük a történetmesélés unalmasabb formájának. A meglepetések viszont segítenek megnyerni a közönség figyelmét. Ezek sokfélék lehetnek, de a rajzolás mindenképpen közéjük tartozik. Hogyan lehet tehát például megmutatni az ügyfeleknek, hogy a tanácsadó figyel rájuk? Úgy, hogy belerajzolják vagy beleírják a prezentációba a hiányzó elemeket, ott a helyszínen. Így nyilvánvaló, hogy az ügynök figyel, és igyekszik további releváns részleteket hozzáadni ahhoz, amiről éppen beszél.

 

5. Kézzel jegyzetelés

A kézírás sokaknak még mindig kényelmesebb, mint a gépelés, és ezáltal gyakran gyorsabb is. De van egy másik érv is, ami a kézírás mellett szól: sokkal autentikusabb hatást kelt, ezért nagyszerű eszköz az ügyfelekkel való bizalmi kapcsolat kiépítésére. A bizalom jelentőségét pedig nem szabad lebecsülni: az átlagos értékesítési ciklus egyre hosszabb lett az elmúlt évek során, és egyre növekvő szkepticizmussal párosul a leendő vásárló oldalán. Az egyetlen dolog, ami kockázatmentesen felgyorsíthatja a folyamatot, az a bizalom, és bármilyen eszközt, amely segít annak kiépítésében, megfelelően értékelni és támogatni kell.

 

Tartson lépést a pénzügyi technológiai hírekkel – Iratkozzon fel kétheti hírlevelünkre most:

scolvo-newsletter