Bankfióki értékesítés: mobil megoldással még sikeresebb

Bankfióki értékesítés: mobil megoldással még sikeresebb

Azokban a munkakörökben, ahol a dolgozók munkaidejük nagy részében az irodán kívül, úton vannak, viszonylag hamar felmerül a mobilizálás lehetősége. Sokan nem gondolnák azonban, hogy a mobil alkalmazások és eszközök máshol is segíthetnek a hatékonyság és az ügyfélelégedettség, ügyfélélmény növelésében – például a bankfióki értékesítés során.

 

Elveszett jelentés

A bankfióki értékesítés során több helyen is felmerülhet a nagyobb hatékonyság iránti igény. Az ügyféllel való találkozáskor a tanácsadó sokszor nem használ ki olyan lehetőségeket, amelyek előrébb vinnék az ügyfél megismerésének útján, és amely végül egy pontosabb, a lehető legjobban személyre szabott ajánlat kialakításához vezethetne.

Vegyük például a személyes tanácsadási folyamat első lépéseinek egyikét, a pénzügyi helyzetkép felvázolását. Itt szükségszerűen kiderül ugyan, hogy az ügyfelet a létező vagy nem létező megtakarításai fényében milyen jellegű tanácsadásban részesítik (hitel-jellegű vagy megtakarítás-jellegű), azonban a közép- és hosszútávú tervek feltérképezése a legtöbb esetben elmarad. Ez milliárdos veszteséget okoz a pénzintézet számára, ugyanis nem ismerik meg az ügyfelet.

A jelenlegi adminisztrációs gyakorlatok mellett az “elejtett” megjegyzések dokumentálása esetleges, és a tanácsadó felkészültségétől függ. A menedzsmentnek pedig csak korlátozott lehetőségei vannak a folyamatba való beavatkozásra. Javarészt a betanítás során kell megfelelő biztonsággal átadniuk a tudnivalókat, illetve az eredményességi kontrollok alkalmával javasolni a szükséges változtatást.

De baj van a transzparenciával is. Az adatfelvétel során a fióki ügyintézők nem használnak olyan rendszereket, amelyek lehetővé tennék a felvett információk megosztását az ügyféllel (pl. pénzügyi helyzetkép és ajánlott termékek elküldése egy “színes-szagos” PDF formájában) , és arra sincs lehetőség, hogy a termékajánlathoz szükséges kalkulációkat együtt végezzék el. Így nehezebb az online szolgáltatásokhoz szokott ügyfelek bizalmának megnyerése, amin nem segít az sem, hogy az ajánlatot sokszor csak napokkal vagy hetekkel később kapják meg.

 

Az ügyfél előtt az érték

Mind a tanácsadás teljeskörűvé tételét, mind a transzparenciát nagyban elősegítheti egy olyan alkalmazás, amelyet kimondottan a személyes találkozókra, és a bankfióki értékesítés szempontjait szem előtt tartva fejlesztettek.

Egy olyan program, amelyen keresztül egy helyen elérhetők akár a hivatalos dokumentumok, szerződések, akár a termékajánlók, ügyféladatbázisok, vagy az ajánlatkészítő kalkulátorok, a tanácsadó és az ügyfél dolgát egyaránt megkönnyíti, és lerövidíti a bankfióki értékesítés folyamatát. Egy ilyen alkalmazás az értékesítési menedzserek kezében is hasznos eszköz a csapatmunka koordinálására és az erőforrások jobb elosztására.

A belső rendszerekhez való kapcsolódás lehetősége miatt sokan itt egy desktop alkalmazásra gondolnak – a meglepő valóság azonban az, hogy egy tablet alkalmazás sokkal modernebb értékesítést támogató eszköz, és a bevezetése is egyszerűbb. Tablet alkalmazásakor a tanácsadó és az ügyfél egymás mellett ül, az ügyfélet be lehet vonni az értékesítési folyamatba, így annak hatékonysága is jelentősen növelhető.

Az alkalmazásba könnyen integrálhatók a belső rendszerek, így tartalmazhat minden szükséges információt, amelyhez az ügyfél is azonnal, vagy egy utánkövető email csatolmányaként hozzáférhet. Ha visszatérő ügyfélről van szó, az adatok egy része az adatbázisból készen elérhető, nem kell újból kitölteni. A kalkulátorok használatához sem kell a böngészőben a banki weboldalon kóborolni, hanem célzottan az alkalmazásban található kalkulátort használni, és akár a helyszínen, azonnal szerződést nyomtatni, ha az ajánlatot az ügyfél elfogadja.

 

bankfióki értékesítés

 

A pénzügyi tervezés is lehet élmény

A bankfiókban a személyes pénzügyi tanácsadás során használt mobil alkalmazás radikálisan átformálja az eddigi folyamatot anélkül, hogy megnehezítené azt. A könnyű kezelhetőség révén a tanácsadók örömmel építik be mindennapi gyakorlatukba az új eszközt. Az ügyfeleknek pedig a bankolás új élményében lehet részük: a személyes találkozó során a tanácsadó mellett ülve, aktívan bekapcsolódnak a pénzügyi tervezésbe, így a bizalmuk és elégedettségük nő.

Az egyszerűen, egy helyen elérhető anyagok segítségével a tanácsadók gyorsabban és könnyebben tudnak eljutni az első adatfelvételtől a szerződéskötésig, és papírmentesen teljesíthetik adminisztrációs kötelezettségeiket. Eközben a menedzserek a folyamat minden lépését ellenőrizhetik, az információkat naprakészen tarthatják, és automatikus riportokat is kaphatnak. Az értékesítő munkatársak az alkalmazás segítségével mindig láthatják, milyen találkozókra mikor kerül sor, illetve mikor kell egy adott ügyfelet újból megkeresni.

A SCOLVO iparági tapasztalatai alapján a pénzügyi termékek értékesítését segítő mobil megoldás drámai javulást hozott a feladatkezelésben mind csapat-, mind egyéni szinten. A bankok eredményessége általánosságban véve is nőtt a tableten elérhető funkciók és a modern értékesítési módszer segítségével. További előnyként a pénzügyi intézmények a zökkenőmentes adatáramlást, megfelelő CRM-töltést, a naprakész riportokat és a papírmentessé vált folyamatokat említették legnagyobb arányban.

SCOLVO Sales – a pénzintézetek értékesítőgépe megérkezett:

pénzügyi szektor brosúra