Mi a jobb: Laptop vagy tablet a terepi értékesítésre?

Mi a jobb: Laptop vagy tablet a terepi értékesítésre?

A mobil eszközök elvileg könnyebbé teszik az értékesítő életét. Ugyanakkor a technológiai fejlődéssel együtt annyiféle eszköz jelent meg, hogy azok közül nem is olyan könnyű kiválasztani a megfelelő megoldást.

Most pontonként végigvesszük mindazokat az érveket, amelyek a laptop vagy a tablet mellett szólnak, ha az értékesítők terepi munkavégzésre szeretnék használni.

laptop vagy tablet

 

Egy mindenre vagy minden egyre?

Az, hogy laptopot vagy tabletet választunk a terepi értékesítésre, nagyban függ attól, hogy az új eszköz kiegészítője vagy kiváltója lesz az irodai számítógépnek.

Korábban egyértelmű volt, hogy a mobil eszköz csak másodlagos lehet, hiszen a hordozhatósághoz szükséges tulajdonságok a teljesítőképességét befolyásolták. De a tabletek és laptopok fejlődésével, valamint egy új, hibrid kategória megjelenésével, már nem feltétlenül szükséges két vagy több gépet használnia egy embernek.

A hibridekkel az is feleslegessé válik, hogy plusz egy tabletet vigyünk magunkkal a prezentációk gyorsabb és szebb bemutatására, a profi tabletek pedig szintén komoly fejlődésen mentek keresztül, így mára már minimálisra csökkent a különbség ahhoz képest, amit a laptopok és az egyszerűbb tabletek között tapasztalhatunk.

Ha az árcédula tartotta vissza eddig ezektől a termékektől, megfontolandó, hogy mennyibe kerül összesen, ha minden célra külön eszközt vásárolunk.

A terepi értékesítői megoldás: Egy profi tablet, a laptopokra és asztali gépekre jellemző felszereltséggel.

 

Íráskészség

Tény, hogy a laptopoknak mindig van fizikai billentyűzetük, míg a tableteknek nincs, és ez sokszor a döntő érv az egyik vagy a másik mellett. Gondoljunk csak arra, hogy melyiken mennyire kényelmes írni: ha az értékesítő munkája során sok gépelnivaló adódik, egyértelmű, hogy a fizikai billentyűzetet, vagyis a laptopot fogja választani.

Viszont nem mindenkinek kell egész nap írnia: vannak, akik akkor is szeretik írásba foglalni a dolgaikat, ha nem kötelező, mások pedig inkább rajzolnak, vázlatot készítenek, vagy multimédiás anyagok segítségével végzik el a munkájukat.

A tipikus értékesítési munkafolyamat ugyanakkor több képernyőn történő bemutatást és klikkelést feltételez, mint írást. Az ügyféladatok átnézéséhez egy személyes találkozó előtt, a termékek bemutatásához, vagy az értékesítési folyamatban szereplő információk frissítéséhez nem igazán szükséges sokat írni. Ugyanígy a legjobb szoftverek lehetővé teszik az értékesítők számára, hogy automatikus jelentéseket küldjenek, vagy személyre szabott ajánlatokat készítsenek, mindössze néhány klikkeléssel.

Ezen kívül az iOS11 Siri-je már diktálás alapján is tud jegyzeteket készíteni, és az Androidnak is van hasonló funkciója, így akkor is menthető a helyzet, ha mégis fel kell valamit írni, de a gépelés nehézségekbe ütközik.

Arról nem is beszélve, hogy a tabletekhez adott íróeszközök is egyre fejlettebbek, egyre pontosabban képesek követni a kézmozgást, és a szélesképernyős, nagy felbontású tabletek pedig a prezentációkat és a termékvideók bemutatását is a laptophoz hasonlóan élvezhetővé teszik.

A terepi értékesítői megoldás: Egy tablet, amelyen van diktálás funkció a hangjegyzetekhez és egy speciális toll a vázlatokhoz, rajzoláshoz, vagy elektronikus aláíráshoz.

 

A hordozhatóság

Azoknak, akik egész nap úton vannak, az eszközeik hordozhatósága a legfontosabb kérdés. Ezt viszont sok faktor befolyásolhatja, amelyeket mind figyelembe kell venni, amikor a laptop vagy a tablet mellett döntenek.

Minél kisebb és könnyebb egy kütyü, annál tovább bírja a tanácsadó a cipelését – ez elég egyértelmű. Gyakran azonban az akkumulátor élettartama sínyli meg a fizikai dimenziók korlátozását. Ha az értékesítő ténylegesen minden nap, egész nap úton van, az lesz a döntő, hogy melyik akku bírja a legtovább. Manapság már nem várható el, hogy valaki mindig töltőt is hordjon magával.

A terepi értékesítői megoldás: A tablet, mivel ezek egyre tovább bírják, többek között olyan alkalmazásoknak köszönhetően, amelyek nem fogyasztanak sokat a működésük során, a munkához pedig egyébként sem kell hatalmas számítási kapacitás.

 

A platform

Néha a választásnál nem az eszköz típusa, hanem az operációs rendszer a döntő. Az, hogy a gép milyen platformon működik, meghatározza azokat a kompromisszumokat, amelyeket a felhasználónak meg kell hoznia akkor, amikor irodán kívüli használatot tervez.

Az biztos, hogy a két fő mobil (vagy tabletes) platform, az iOS és az Android, nem fogja tudni teljes mértékben hozni egy Macintosh vagy egy Windowsos laptop funkcionalitását. Meghatározó lesz viszont az, hogy milyen appokat lehet rá letölteni, beleértve a hatékonyság-növelő és biztonsági alkalmazásokat is.

Másfélől viszont a terepi értékesítőknek nincs is szükségük az asztali gépek teljes funkcionalitására ahhoz, hogy elvégezzék a munkájukat. A mobil eszközök gyengébb multitasking képességei segíthetnek a fókuszálásban, tehát összességében nagyobb hatékonyság-növekedést eredményezhetnek. A vállalati dokumentumokhoz való biztonságos hozzáférés is lehetséges a felhő-szolgáltatások segítségével.

A speciálisan üzleti felhasználásra fejlesztett alkalmazásokkal hatékonyan végezhető a mindennapi munka, és a koncentrálás is könnyebb – más programok nem vonják el a figyelmet, könnyebben ér az értékesítő a teendőlista végére. A vállalati appoknak az az előnye is megvan, hogy használatuk és beállításaik a menedzsment és az IT által kontrollálhatók. Tiszta nyereség!

A terepi értékesítői megoldás: Tablet, iparág-specifikus, könnyen használható üzleti alkalmazásokkal.

SCOLVO Sales – a pénzintézetek értékesítőgépe megérkezett:

pénzügyi szektor brosúra