Milyen lehetőségeket rejt a vállalati mobilitás valójában?

Milyen lehetőségeket rejt a vállalati mobilitás valójában?

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

A mobil készülékek, hálózatok, és eszközök összessége, amely lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy távolról is elvégezhessék feladataikat, más néven a vállalati mobilitás, egy önálló piaccá fejlődöt, amelyben határtalan lehetőségek rejlenek.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17664″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Alkalmazás-fejlesztési szempontból a cégvilág korlátlan felvevő piaccá vált, amelyben a soha nem látott keresletet már a versenyhelyzet diktálja. Ez a trend pedig óriási lehetőséget kínál a támogató iparágaknak is, mint például az IT-tanácsadóknak és a szoftverintegátoroknak.

Íme néhány statisztika, amely könnyen meggyőzheti arról, hogy bizalmat szavazzon a mobil alkalmazásoknak, és ezeket a termékeket felvegye a kínálatába:

 

1. A vállalati mobilitás piaca hét éven belül megduplázódik

Minden mobil fejlesztés alapja lehet, hogy a vállalati alkalmazások piacát általánosságban (beleértve az asztali és mobil appokat is) 150 milliárd dollárosra becsülték 2015-ben globális szinten, legalábbis a Global Market Insights tanulmánya szerint. Ugyanez a tanulmány 7.6 százalékos éves növekedéssel számol, ami azt vetíti előre, hogy 2024-ben már egy 287 milliárd dolláros piacról beszélhetünk – vagyis a 2015-ös számhoz képest majdnem duplájára nő.

 

2. A mobiltelefon-eladások hamarosan elérik a kétmilliárdot

Ami a készülékeket illeti, a mobiltelefonok diadala egyértelmű: a Gartner előrejelzése szerint, az eladások ütemének lassulása ellenére, 2019-ig több mint kétmilliárd darab talál majd gazdára. Ilyen mértékű hozzáférés pedig megnöveli majd a kereslet a vállalati alkalmazások iránt, főleg ha azok teljesítménye és használhatósága összemérhető lesz a fogyasztói alkalmazásokéval.

 

3. Az alkalmazottak fele mindenképp mobilról dolgozik

Függetlenül attól, hogy a munkáltató támogatja-e vagy sem, már 2015-ben is az alkalmazottak 50%-a használta okostelefonját munkavégzésre, derül ki a 451 Research jelentéséből. Ez egy olyan kritikus tömeg, amelyet a vállalatok nem hagyhatnak figyelmen kívül.

 

4. Öt cégből egy már több mint 10 appot használ

Ami azt illeti, ezt a mértékű igényt nem is hagyják figyelmen kívül. A Canvas által 2015-ben végzett felmérésben a cégek 20-a úgy nyilatkozott, hogy több mint tíz üzleti alkalmazást használnak. Ezek az eszközök többnyire harmadik fél által fejlesztett, felhő-alapú, alap-alkalmazás, mint például tárhely-app, hitelkártya adatfeldolgozó, ügyfélkezelő, vagy könyvelő applikáció. Mindeközben a trendek abba az egyre szélesebb körű mobilizáció irányába mutatni, mivel így lehet nagyobb versenyelőnyhöz jutni.

 

5. A vállalati mobilapp-piac értéke is megduplázódik

Ennek megfelelően 2016-ban a vállalati mobilitás-piacot 74 milliárd dollárosra értékelték a Strategy Analytics szakértői. Öt éven belül pedig ez az érték várhatóan közel duplájára nő, és eléri a 128 milliárd dollárt. A növekedés mozgatója elsősorban a mobil munkaerő, különösen az értékesítés és a terepmunka területén, de a felhő- és adatszolgáltatásokhoz, illetve a vezeték nélküli hálózatokhoz való egyre nagyobb hozzáférés is ez irányba mutat.

 

6. A német vezetők 83%-a támogatja a mobil appokat

Az Accenture megállapította, hogy még Németországban is, ahol a digitális átalakulás még mindig nem zajlott le teljes mértékben, a céges felsővezetők 83%-a úgy gondolta, hogy a mobil alkalmazások létfontosságúak ahhoz, hogy a digitális eszközöket maximálisan kihasználják. A leginkább támogató iparágak a közműszolgáltatók és a kereskedelem, 90%-kal, míg a bank- és biztosítási szektor támogatói aránya 88% és 85%. A már használatban lévő applikációk leginkább a produktivitás növelését célozzák, 46% ebbe a kategóriába tartozik.

 

7. A belső IT-csapatok már nem elegendők

A belső IT-szervezetek alkalmazás-fejlesztési kapacitása valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy az eszközök iránti egyre növekvő igényeket kielégítse: a Gartner azt jósolja, idén év végéig a mobil app-fejlesztési szolgáltatások iránti igény ötször gyorsabban növekedik majd, mint amennyit a meglévő IT-csapatok ki tudnak szolgálni.

 

8. A legnagyobb iparágak még csak most kapcsolódnak be

Ígyhát ahhoz, hogy a cégek versenyképesek maradjanak, egyre inkább külső szolgáltókat kell megbízniuk mobilitás-projektjeikkel. A technológia-tudatos vállalatok számára ez nem jelent majd gondot, de az igazi piaci lehetőségeket azok a szektorok rejtik majd, amelyek mindeddig ellenálltak a digitalizációnak. Az építőipar vagy a gyártás területén például a multibilliárdos forgalom mindössze 1-2 százalékát költik IT-projektekre.

 

[/spb_text_block]