Kiemelkedő digitális innovációk

Kiemelkedő digitális innovációk

December közepe van: mostanra a legtöbb, üzleti életben dolgozó embernek már olyan sokszor kellett visszatekintenie a mögöttük álló évre, hogy belefájdult a nyakuk. Ha Ön is így érez, innentől átvesszük a feladatot. A legfontosabb digitális innovációk a Scolvo szemszögéből.

digital innovations

 

Teljes gőzzel 5G-re

Az új szolgáltatás, a szupergyors 5G kapcsolat már megjelent az Egyesült Államokban, egyelőre sztenderdizálás előtti állapotban, a Verizonnál. Ugyanakkor a sztenderdeken alapuló hálózatok indulása is olyan közel van mind a Verizonnál, mind az AT&T-nél, hogy máris kimondhatjuk, 2018 az áttörés éve volt a technológia számára. Az 5G-képes mobilok is már a csőben vannak, a Samsung és más gyártók is tettek ilyen jellegű bejelentéseket (az Apple viszont nem).

Az Európai Unióban lassabb a tempó, de itt is most fogadták el azokat az új szabályokat, amelyek segítik majd az 5G megjelenését a kontinensen. A GSMA iparági szervezet becslése szerint 1,3 milliárd 5G-s kapcsolat jön létre 2025-ig, ez a Föld lakosságának 40 százalékát fedheti le. Ha csúcsra lesznek járatva, az új hálózatok lehetővé teszik az IoT valódi térnyerését, illetve gyorsabb és biztonságosabb kapcsolatot mindenki számára.

 

Jönnek a robotok, most már tényleg

Nyilván láttunk már robotokat eddig is, de ilyen mennyiségben még soha. A chatbotok elárasztották az egész internetet, átvették az egyszerűbb ügyfélszolgálati feladatokat, meg tudják válaszolni az egyszerűbb kérdéseket, a bonyolultabb esetekben pedig átirányítják a kérdezőt egy humán asszisztenshez. És ezek még csak azok a robotok, amelyek weboldalak mögött bújnak meg, és csak karaktersorokat mutatnak meg magukból.

Mások viszont testet is öltenek, és kimerészkednek a rivaldafénybe. A Softbank Robotic humanoid robotja, Pepper először 2014-ben tűnt fel, de máris kinőtte korábbi önmagát: most már válaszolni tud az emberi érzelmekre, és meg tud felelni bizonyos termékeket vagy szolgáltatásokat érintő kérdésekre. Két német verziója, Luna és Monaco Pepper még ennél is tovább megy. Állandó munkahelyük van Bremen egyik Sparkasse bankfiókjában, és rendszeresen találkoznak ügyfelekkel. Még vicceket is tudnak mesélni! A háttérben azonban ennél többről is szó van: mivel minden nap tanulnak, megvan rá az esélyük, hogy komplexebb feladatokat is elláthatnak majd.

 

Mesterséges vagy virtuális, mindkettő már realitás

Az okosszemüvegek, amelyek képesek a kiterjesztett valóság létrehozására, már az irodákban is megjelentek. A nyári new york-i Consumer Electronics Week-en a ThirdEye Gen bemutatta X1 nevű szemüvegeit: a dolgozók, akik az irodában hordják ezeket, megmutathatják távolban dolgozó kollégáiknak, hogy mit látnak pontosan. Ezek az előnyök lefordíthatók komoly megtakarításokra is, ha a működési költségeket nézzük: a Forbes beszámolója szerint akár 40 százalék is elérhető a VR-technológia segítségével bizonyos iparágakban.

A francia óriásbank, a BNP Paribas is már tavaly bejelentette, hogy hamarosan kijön egy VR-alapú alkalmazással és egy sor új szolgáltatással a lakossági piacra. Ennek segítségével az ügyfelek más módokon is intézhetik banki ügyeiket, illetve könnyebben hozhatnak pénzügyi döntéseket, és a banki is egy új típusú működésre állhat át.

 

Összehajtható telefonok

A kaliforniai Royole és a Samsung majdnem egyszerre jelentette be saját összehajtható telefon-megoldását. Mindkettő tabletté tud alakulni, ha kihajtjuk – kétségkívül az év legvalódibb innovációja. Egy teljesen új termékkategória született, amelyben megvan a potenciál, hogy a munkafronton is új definíciókat alkosson.

A Royole Flexpai telefonja, ha össze van hajtva, két képernyőssé válik, amelyeket külön vagy egymással interakcióban is lehet működtetni, igény szerint. Az eszköz a Flexpai+ platformon fut, amelyet más eszközökbe vagy alkalmazásokba is lehet integrálni, hatalmas növekedési lehetőséget rejtve a kaliforniai startup számára. Mindeközben a Samsung is bemutatta saját összehajtható telefonját, amely azonban csak 2019-ben lesz kereskedelmi forgalomban is elérhető. A cég a kijelző technológiát Infinity Flex Display-nek nevezte, és az Android máris bejelentette, hogy támogatni fogja.

A hibridek is szintet léptek

A Lenovo sem ült a babérjain, hanem előrukkolt egy innovatív megoldással a laptop-tablet hibrid kategóriában. A Yoga Book C930, amelyet a berlini IFA kiállításon mutattak be idén, kétképernyős, 10,8 inch-es, a másodlagos kijelző pedig e-ink típusú és virtuális billentyűzetként is használható. Sőt, tulajdonképpen három funkciója van ennek a képernyőnek: billentyűzet, jegyzetlap és e-olvasó. Az első képernyőn normál Windows fut. A készülék sok funkciója ellenére a Lenovónak lehetnek nehézségei az eladással, mivel egyik funkció sem különleges önmagában, de ez így is egy nagyon érdekes termék, amelyet érdemesnek tartottunk megemlíteni.

 

MI a CRM-ben

Azt, hogy az MI lesz a nyertes technológia ezen a területen is, már a CRM piac vezető gyártója a Salesforce is tényként kezeli, az IDC-vel végzett közös tanulmányára alapozva. Ebben a nyilatkozatban nem volt sok kockázat: a tanulmány alapján a válaszadók 28 százaléka már használja az MI-t, míg 41 százalékuk tervezi azt a következő két év során.

A Salesforce maga is frissítette Einstein nevű szoftverét ebben az évben, egy olyan új funkcióval, amely integrálja az ügyfélszolgálati feladatokat a normál szolgáltatások közé, így Einstein képes rutinszerű kéréseket teljesíteni az ügyféltörténet ismeretében, és a természetes nyelvfelismerés és gépi tanulás révén. A másik nagy bejelentés ezen a nyáron a Microsofthoz köthető, amely MI-alapú analitka mellett kötelezte el magát. Az eszközök, amelyek ezt az élményt biztosítják, lehetnek többek között csetbotok, kommunikációs minták elemzéséből lead-érték számítás, vagy éppen automatizált üdvözlő email.

A piacra újonnan belépők már kezdeti ajánlataikban is említik az MI-t, a befektetők pedig szívesen támogatják az ilyesfajta projekteket. Az egyik legutolsó bejelentés a Spiro Technologies-é, amely egyenesen “az első MI-vezérelt CRM” címet követeli magáénak: mindenesetre most kaptak másfél millió dollárnyi második körös tőkebefektetést, amelyet arra használnak, hogy még több MI-funkciót építsenek bele a termékükbe.

 

Gyors finanszírozás appokkal

Ne feledkezzünk meg a mobil innovációkról sem, amelyek igazi csemegék a magunkfajta vállalati mobilitás-fejlesztő számára. Kedvencünk idén Mobie díjat is kapott az Enterprise Mobility Exchange-től, mint a leghatékonyabb mobil app integráció: ez a finanszírozási megoldás-specialista DLL Express Finance nevű alkalmazása. Az Express Finance tulajdonképpen egy értékesítési eszköz, amely segít a tanácsadóknak árajánlatot adni az ügyfelek finanszírozási problémáira. Ez egy bonyolult feladat, sokféle szcenárióval, és egy olyan folyamattal, amely az ügyfeleknek legalább annyira félrevezető lehet, mint az értékesítési munkatársaknak.

Az új app, az Express Finance, egy felhasználó-barát alkalmazás, amely egyszerűsíti a folyamatokat azáltal, hogy valós időben mutatja az árakat, árajánlatot generál, és POS üzletkötést tesz lehetővé. Az ügynökök minden releváns infót megtalálnak az appban ahhoz, hogy egy finanszírozási ajánlatot adjanak, semmilyen más forrást nem kell használniuk. Ennek eredményeképp 90 százalékkal tudták csökkenteni az árajánlat-adásig eltelt időt. A DLL szerint ez elképesztő siker, és nehéz is erről mást gondolni – örülünk annak az iránynak, amelybe a vállalati alkalmazás-fejlesztés tart!

 

Tartson lépést a pénzügyi technológiai hírekkel – Iratkozzon fel kétheti hírlevelünkre most:

scolvo-newsletter