Laptop vagy tablet? Csak a sebesség és a súly számít

Laptop vagy tablet? Csak a sebesség és a súly számít

Ahogy a nagy hardvergyártók elkezdtek megjelenni legfrissebb termékbemutatóikkal a karácsonyi szezonra időzítve, a technológia lelkes hívei világszerte (újra) érzik, hogy személyes és munkahelyi életüknek az eszközök terén is találkozni kell. Az új kütyükre éhes közönségnek most összeszedtük a legfontosabb híreket és néhány érvet ahhoz, ha üzleti célra szeretnénk vásárolni.

laptop tablet announcements

 

Microsoft

Az október már erősen kezdődött, hiszen a Microsoft egy sor új bejelentéssel állt elő a Surface laptopokat illetően. A sallangmentesen csak Laptop névre keresztelt modell például kapott egy upgrade-et, így a Laptop 2 most már nyolcadik generációs quad-processzorral van felszerelve, és az akkuja is hosszabb időt bír (max 14 és fél órát). A Pro 6, a laptop-tablet hibrid, ugyancsak nyolcadik generációs Intel processzort kapott, és úgy tud 13 és fél órát működni, hogy ez a tudás nem nehezíti az egyébként pehelykönnyű készüléket. Ugyanakkor a sokak által évek óta várt USB-C port ezúttal sem került bele.

Üzleti előnyök

Nincs nagy puskaporos durranás, de a processzorok legújabb generációja valóban simább felhasználói élményt tesz lehetővé a munkahelyen is. Mind a processzor, mind a billentyűzet nagyon halk ezeken a gépeken, ami nem kis előny az irodában! A hosszabb akkuidő pedig megbízható kiegészítőjévé teszi a munkanapoknak.

 

Apple

Október végén az Apple is előállt a maga hardver-újdonságaival, köztük pedig sor került az új MacBook Air bemutatására is. A leginkább várt bejelentés volt a népszerű laptop újbóli megjelenése. A 13,3 inch-es Retina képernyő vékonyabb és pontosabb képet ad, a billentyűzet precízebb bevitelt tesz lehetővé, és jobban reagál az érintésre, valamint a portaszító képességén is javítottak. A touchpaden már nincs klikkelési funkció, viszont a Force Touch-ot támogatja. Az ujjlenyomat-olvasást az Apple saját fejlesztésű T2 biztonsági chipje kezeli. A tableteknek sem áldozott le még, hiszen az iPad Pro szintén megújult, az Apple Pencillel együtt, ami mindkettő nagy kedvenc az üzleti világban. Az iPad Pro újdonságai közé tartozik a Face ID, az A12X processzor, ami jobb AR- és játékélményt tesz lehetővé, valamint az, hogy a tablet mágnesesen tölteni tudja az Apple Pencilt.

Üzleti előnyök

Ami a MacBook Airt illeti, a biztonsági chip nagyon komoly előny az üzleti környezetben, de az új kijelző is olyasmi, ami régóta szerepel az üzleti felhasználók kívánságlistáján. Az már szinte alap, hogy az akkut nem kell a nyolcórás munkaidő alatt tölteni, és hogy a laptopot a maga 1,24 kg-os súlyával mindenhova könnyedén magunkkal vihetjük.

 

Google

Az október a Google számára is sűrű volt, több egyéb innováció mellett például ekkor jelentették be az új Pixel Slate-et is. A Pixel Slate az első tablet, amely Chrome operációs rendszerrel működik, tovább erősítve a tablet és a Chromebook közti hasonlóságokat, egyúttal feladja a Microsoftnak a leckét a Surface versenytársaként. Van rajta osztott képernyős mód is, és a Chrome böngésző a lehető legjobb oldalát mutatja, összehasonlítva mondjuk a PC-s környezettel. A billentyűzetet és a tollat viszont külön kell hozzá megvásárolni, és a teljes szett ára (az ezerdolláros sávot közelítve) inkább a felső kategóriába pozicionálja az eszközt.

Üzleti előnyök

A csöndességen és a hátsó megvilágítású billentyűkön kívül, melyet már sokan méltattak, a Pixel Slate ismét csökkenti a különbséget a tabletek és a laptopok között. A képernyő különböző állásai, a billentyűzet és a borító miatt kényelmesebb asztalon használni, mint ölben, viszont kis súlya miatt még mindig könnyen is szállítható.

 

Futottak még

Az óriáscégek bejelentései mellett maradt még hely más cégeknek is, hogy bemutassák hardver-újdonságaikat. A laptopok és tabletek esetében ennek a nagy nemzetközi kiállítások, mint amilyen például a berlini IFA, szolgáltak hátterül. A laptop kategóriában a gyártók, például a Lenovo, a Dell, vagy az Acer, mind a lehető legkönnyebb készülék megteremtésén fáradoznak, különböző ötvözeteket használva. Egyúttal arra is figyelnek, hogy ez ne menjen a teljesítmény rovására, és nyolcadik generációs processzorokkal szerelik fel a gépeket. A két kategória határmezsgyéjén elhelyezkedő Lenovo Yoga Book fontos fejlesztésen ment keresztül: a C930 kétképernyős, 10,8 inch-es, a másodlagos kijelző pedig e-ink típusú és virtuális billentyűzetként is használható. Kétségkívül a legvalódibb innováció a Flexpaitól és a Samsungtól érkezett, szinte egyszerre: összehajtható mobilok amelyek tabletté alakulnak, ha kihajtjuk. Egy teljesen új termékkategória született, amelyben megvan a potenciál, hogy a munkafronton is új definíciókat alkosson.

Üzleti előnyök

A firkálás elkötelezett híveiként azt mondhatjuk, hogy az új Yoga Book tulajdonságai lenyűgözőek, és változatos felhasználást tesznek lehetővé a munkahelyen (bár elég borsos áron). Ezen kívül az Acer megérdemelten került a hírek élére 15-inch-es laptopjaival, amelyek súlya mind egy kiló alatt van – ezt nehéz lesz túlszárnyalni hordozhatóságban!

 

Tartson lépést a pénzügyi technológiai hírekkel – Iratkozzon fel kétheti hírlevelünkre most:

scolvo-newsletter