Élményt a felhasználónak, a munkahelyen is!

Élményt a felhasználónak, a munkahelyen is!

Mindig is büszkék voltunk arra, amit a SCOLVO a felhasználói élmény terén alkotott. Olyan mobil alkalmazásokat készítünk nap mint nap, amelyek azonnal, mindenféle betanítás nélkül használhatók. A dolgozók pedig használják is, mert valóban megkönnyíti a munkájukat.

 

Mivel a felhasználói élmény a mobil alkalmazások világában évről évre egyre fontosabb tényezővé válik, most egy rövid “tárlatvezetés” kíséretében bemutatjuk, hogy a SCOLVO hogyan alakította a felhasználói felületeket a minél nagyobb munkahelyi hatékonyság érdekében.

Példáink között közműszolgáltató, bank és logisztikai vállalat is szerepel. Így teljesebb képet kaphatnak arról, hogy szerintünk milyen a jó felhasználói élmény a legkülönbözőbb iparágakban.

 

Alapelv: A kevesebb több

Az egyszerűség nem azt jelenti, hogy keveset tud egy app, hanem hogy kevés dolog vonhatja el a figyelmünket az elvégzendő feladatokról. Nem csak egy adott oldalon van kevés, de könnyen befogadható információ, de maga a folyamat is a lehető legkevesebb lépésre van lebontva. Minél egyszerűbb végigmenni egy úton, annál valószínűbb, hogy a munkatársak nem adják fel félúton.

 

A jó felhasználói felület követi a munkafolyamatokat, de csak az adott dolgozó munkakörének megfelelőt. Az összetett, több felhasználót és feladatkört érintő munkafolyamatok esetében arra is találtunk módot, hogy a kitöltendő űrlapok oldalai feladatonként és státuszonként változtathatóak legyenek.

 

Az app testreszabása segít abban, hogy csak a szükséges lépések kerüljenek bele az alkalmazásba, és ez egyben az áttekinthetőségről is gondoskodik. Ugyanakkor az integráció segítségével minden, ami valóban kell, elérhető. A hamburger- és egyéb rosszul használható menürendszerek helyett egyszerűbb, intuitív navigációval.

 

Színek és formák

Egy mobil alkalmazás nem feltétlenül attól lesz tetszetős, hogy minél több vagy harsányabb színnel operál. Az élmény egésze fontosabb, mint a felület kinézete, márpedig az egyszerűbb interfészek sokszor gyorsabb működést is tesznek lehetővé.

 

A látvány és a színek úgy tudnak minél többet hozzátenni a teljes felhasználói élményhez, ha például a fekete-fehér környezetbe egy vagy maximum két meghatározó szín kerül. Ami fontos még, hogy az erős szín- és betűtípus-kontrasztokkal való játék megfelelően széppé és egyúttal letisztulttá teszi a dizájnt, és jól olvashatóvá is.

 

Az egy vagy két szín megfelelő a branding szempontjából is, miközben nem zavarja meg feleslegesen a felhasználót. További visszafogott branding elemekre is van lehetőség (az alap bejelentkezési oldal mellett), például a menügomb esetében.

Már 2018-ban sem újdonság, hogy a felhasználó kezében van az irányítás, és ez a munkahelyi appokra is igaz. Hiszen ezeknek az alkalmazásoknak a hatékonyság-növelő hatása csak akkor tud érvényesülni, ha a felhasználók is úgy gondolják, megkönnyíti a munkahelyi feladatok elvégzését, segítséget nyújt a mindennapokban.