Biztosításközvetítői direktíva: felkészült a régió?

Biztosításközvetítői direktíva: felkészült a régió?

Egy héttel az eredeti határidő, február 23 előtt, az Európai Bizottság elfogadta a Biztosításközvetítői Direktíva (IDD) bevezetésére szabott határidő meghosszabbítását. Az új határidő, ami az egyes piacok szereplőit érinti, október 1, a nemzeti jogalkotás határideje azonban kicsit korábbi, 2018. július 1. Lássuk, hogy állnak az egyes országok a direktíva adoptálásában.

IDD in CEE

 

A legjobb forgatókönyv szerint három hónap múlva minden európai ország harmonizálta a meglévő jogszabályait a Biztosításközvetítői Direktívának (IDD) való megfelelés érdekében. A piaci szereplőknek viszont hét hónapjuk lesz arra, hogy felkészüljenek a bevezetésre (2018. október 1-ig).

A jogszabályok vázlatai és a szükséges kiegészítések a legtöbb általunk vizsgált országban már megszülettek, és a piaci szereplők, akik korábban a bevezetésre szánt idő rövidsége miatt panaszkodtak, nagy valószínűséggel most már a megfelelő ütemben haladhatnak a bevezetési projektekkel.

 

Régiós helyzetjelentés

Cseh Köztársaság

A Cseh Köztársaságban az őszi választások némileg visszavetették a törvénykezési folyamatot, és a 2018-as évben is várható némi csúszás a jelenleg diszfunkcionális parlament miatt. Ezért még nem lehet tudni azt sem, hogy az ország tudja-e időben teljesíteni az IDD-vel kapcsolatos jogharmonizációs kötelezettségét. A Fincentrum jogi és megfelelőségi igazgatója, Vladek Krámek szerint a szabályozás szektorra gyakorolt hatása körülbelül egy év késéssel fog érződni.

 

Szlovákia

A Szlovák Köztársaság már elfogadta pénzügyi közvetítőkre és tanácsadókra vonatkozó törvény szükséges módosításait, amelyek szükségesek voltak a helyi jogszabályok IDD-hez igazításában. Ugyanakkor a pénzügyi közvetítői szektorral folytatott egyeztetések nem mindenben feleltek meg a várakozásoknak, legalábbis a szakma szempontjából. A Pénzügyi Közvetítők és Tanácsadók Szövetsége szerint pozitív fejlemény a jutalékrendszer nagyobb átláthatósága, de aggodalmukat is kifejezték azzal kapcsolatban, hogy még mindig nincs elég garancia az ügynökök szakmaiságának biztosítására.

 

Horvátország

A horvát Pénzügyminisztérium már elkészült a jelenlegi biztosítói törvény módosítási javaslataival, és a jóváhagyásra vár. Egy nemrégiben rendezett horvát biztosítási konferencián a vezető szakmabeliek vitatták meg a szabályozás lehetséges következményeit, a várható kihívásokkal együtt. Andreja Radic Blazin, a horvát pénzügyi felügyelet biztosítási vezetője elmondta, a piacon meglehetősen kevés komplex termék található, de még így is nehéz lesz megfelelni az IDD által a biztosításközvetítőkre rótt feladatoknak. A Generali régiós pénzügyi vezetője pedig hozzátette, hogy a gyorsan változó technológiai környezet miatt a megfelelés dupla kihívás elé állítja a piac szereplőit.

 

Lengyelország

A vonatkozó törvényt 2017. november 9-én fogadta el a Szejm, és továbbküldte a szenátusnak. Ha az is elfogadja, és a köztársasági elnök aláírja, akkor az eredeti határidőnek megfelelően a törvény 2018. február 23-án életbe lép. Attól függően, hogy az EU hogyan dönt az implementációs határidő módosításáról, a lengyel törvényhozásnak még arra is lehet lehetősége, hogy ezeket is belekalkulálja a szabályozásba, számol be a CMS Law-Now. Előbb vagy utóbb azonban a piaci szereplőknek mindenképpen meg kell felelniük az új követelményeknek, és ha ez nem sikerül, a büntetés akár a bevételeik öt százalékát kitevő összeg is lehet.

 

Magyarország

Magyarország már novemberben közzétette a nemzeti biztosítási törvény tervezett módosításait, amely az IDD honosításához szükséges összes változtatást tartalmazza. Amellett, hogy a törvény 2018. február 23-án hatályba lép, a direktíva végrehajtásának részleteivel kapcsolatos számos egyéb szabályozás is további kötelezettségeket ró majd a piaci szereplőkre. Egy körkérdés során a vezetői pénzügyi szervezetek vezetői úgy nyilatkoztak, az IDD egyike az idei legnagyobb kihívásoknak, de remélik, hogy az ügyfelek érdekében történő változások beváltják majd a hozzájuk fűzött reményeket.

 

Románia

A Pénzügyminisztérium már szeptemberben közétette az IDD nemzeti joggyakorlatba való átültetésével kapcsolatos javaslatait. Miután a parlament is jóváhagyta, a törvény 2018. február 23-án léphet életbe, és egyúttal érvényteleníti majd az összes eddigi, biztosításközvetítésre vonatkozó helyi szabályozást.

 

Németország és Ausztria

A német parlament sokkal előrébb járt a többinél, amikor már 2017 júliusában elfogadta az országra vonatkozó IDD-végrehajtási törvényt. Az államnak lesz egyedül joga megtiltani a biztosítási közvetítői díjak továbbadását annak érdekében, hogy a közvetítőket megvédje a csökkenő árrésektől, és hogy ennek kompenzálásaként több ügyletet kelljen lezárniuk egy adott időn belül.

A felkészült németekkel ellentétben Ausztria még decemberben sem tartott ott, hogy az IDD-szabályozás által érintett törvényekhez tartozó módosítási javaslatokat elküldje jóváhagyásra. A Gazdasági Minisztériumnak az Ipari Törvényt és valószínűleg más jogszabályokat is frissítenie kell.

 

Legyen az IDD-nek való megfelelés könnyű, a folyamatok papírmentesek, és az ügyfelek boldogak – mobil megoldással:


financial services brochure