Vállalati mobilitás: Mit hoz 2018?

Vállalati mobilitás: Mit hoz 2018?

Korábban soha nem látott mobil funkciók kínálnak majd új és új lehetőségeket, ugyanakkor a vállalatoknak, legyenek a mobilizáció bármely fokán, a veszélyeket (pl. adatszivárgás) sem szabad figyelmen kívül hagyniuk. Íme néhány globálisan érvényes előrejelzés 2018-ra.

2018

 

Az MI és az AR kiterjeszti a mobilitás határait

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerése a cégeket sem hagyta érintetlenül: már ott van a munkahelyeken. A döntések előrejelzésének képessége, legalábbis egyszerűbb folyamatok esetén, máris elengedhetetlen eszközzé tette a hatékonyság-növelésben, és egyes vélemények szerint 2022-re tényleg mindenhol alkalmazni fogják.

Az MI, analitikus képességeinek köszönhetően 2018-ban valóban várhatóan tovább fog terjedni, hiszen a vállalatok egyre nagyobb nyomás alatt vannak, hogy adatvagyonukat hasznosítsák. A “dolgok internete” (IoT) miatt is egyre sürgetőbb ez a feladat. Mivel azonban az MI képes az üzleti folyamatokat leegyszerűsíteni, költségcsökkentő eszközként is kiváló lehet. Mindeközben a hálózatok gyorsítása, az 5G-s fejlesztések is folyamatban vannak, hogy az elemzések és riportok a lehető leggyorsabban érhessenek célba.

Az még azonban kérdés, hogy 2018-ban a kiterjesztett valóság (AR) milyen irányba tereli a cégeket. Vannak nyilvánvaló felhasználási területei például a közműveknél vagy a kereskedelemben, és szofteroldalon egyébként is általánosan jó a téma lefedettsége. Egy fontos dolog azonban még hardveroldalon hiányzik: egy megfelelő headset, amely lehetővé teszi a cégeknek, hogy a gyakorlatban is alkalmazzák az AR-t (természetesen az Apple és mások már dolgoznak a probléma megoldásán).

Másfelől, a felhasználói élmény is sok szempontból fejlődik. A mobilitásnak van a legnagyobb hatása, a céges weboldalaknál elsődleges szempont már a mobil verzió formátuma, és megjelentek a progresszív webes applikációk is. A hang- illetve beszédalapú adatbevitel és a cset minden felületen elérhető, könnyebbé téve a munkahelyi feladatok elvégzését és a csapatok együttműködését – vagyis általánosságban javítja a hatékonyságot.

 

Felhő-alapú és egyéb külső szolgáltatások

A mindenütt jelenlévő hálózati kapcsolatok világában a helyfüggő szolgáltatások területe az egyik legígéretesebb a fejlesztők számára. A vállalati mobilitásban ez azt jelenti, hogy a dolgozók mindenhol, mindig követhetők, méghozzá úgy, hogy ez segíti a munkájukat. Ha felmerül egy probléma, az irodában dolgozók azonnal a terepi munkatársak segítségére tudnak sietni: gondoljunk itt a térképek, tervrajzok, használati utasítások, ügyféladatok megosztására. Minden munkatárs időt spórolhat a geo-tagelt fotók, a belső terekben való navigáció lehetőségek használatával, például megtalálni bizonyos termékeket egy üzletben, vagy a központi nyomtatót egy irodában, hogy csak néhány népszerű példát említsünk.

Ugyanígy bizonyos információk az ügyfelek számára is elérhetővé válnak, például láthatják, hogy a karbantartó már elindult hozzájuk, vagy az értékesítő olyan helyen van, ahol nyugodtan tudja fogadni a hívásukat. Meghatározott helyen tartózkodó ügyfeleknek pedig különleges akciókat, kedvezményeket, vagy más előnyös megoldásokat kínálhatunk.

A felhő szolgáltatások szintén óriási lendülettel fejlődnek, hála a jelentős árcsökkentéseknek és a személyes eszközök munkahelyi használatának – vagyis hogy az okostelefonok elárasztották a munkahelyeket. De a cégek azt is észrevették, hogy nem minden fajta adat való a felhőbe, ígyhát, főleg biztonsági megfontolásból, a helyszíni adattároló kapacitások sem szűnnek meg, hanem a legkritikusabb információk tárolására használják majd őket.

 

Biztonsági fenyegetések 2018-ban

Új eszközök, új operációs rendszerek, új (fogyasztói) appok- mind megannyi fenyegetés a munkahelyen, ahol (ismét) egyre jobban támaszkodnak a dolgozók saját eszközeire a folyamatokban. A biztonsági szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a gyengén biztosított fogyasztói eszközökkel és appokkal való cégesadat-használat az IT-részlegek számára az egyik legnagyobb kihívás lesz idén.

Egy lehetséges megoldás lehet ezekre a problémákra az MI maga, hiszen képes arra, hogy korán felismerje a nem szokványos használatot és az esetleges visszaéléseket. A védelmet úgy kell beállítani, hogy a kritikus adatok ne szivároghassanak ki, például az új alkalmazások ellenőrzésével, szűrésével. De sokszor még ez sem elég, mint például az adathalászok vagy más kifinomult módszerekkel dolgozó hackerek ellen, ahol viszont a dolgozók továbbképzése lehet a megfelelő megoldás.

Meglepő módon a ransomware nem annyira gyakori fenyegetés, mint sokan képzelik – a legtöbb támadás az asztali gépeken keresztül történik. Leginkább azért, mert az alkalmazás-áruházak elég jó munkát végeznek az új appok ellenőrzése során, a céges applikációk pedig általában nem tartalmaznak rosszindulatú kódot, az emberek pedig ebből a két forrásból szerzik be legtöbbször a mobil szoftvereket. Az asztali gépen a hackerek könnyebben tudnak beférkőzni a rendszerbe és jelentős károkat okozni.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a vállalatoknak nem kell odafigyelniük az ehhez hasonló fenyegetésekre. A támadók is folyamatosan fejlesztik a technikáikat, és egy ponton valóban fenyegetővé válhatnak, ha megtalálják a módját, hogyan helyezzék el műveiket a mobil eszközökön.

 

SCOLVO Sales – a pénzintézetek értékesítőgépe megérkezett:

pénzügyi szektor brosúra