Munkahelyi változások kezelése: így segíthet kollégáinak

Munkahelyi változások kezelése: így segíthet kollégáinak

A technológia, azon belül is a mobilitás a munkahelyi változások egyik legfontosabb oka. Nem csak arra van hatással, hogy milyen eszközöket használunk a munkához, vagy az adatok digitalizálódására, de a dolgozók mindennapi életére is. Ezen belül is a következő négy terület igényli leginkább a figyelmet:

Helyszín: dolgozni bárhol és mindenhol lehet

Németországban a dolgozók 37 százaléka ingázik több mint egy órát a munkahelyére. De egy olyan időszakban, amikor már bárhonnan lehet dolgozni, ennek nincs sok értelme. Minél kevesebb az ingázás, annál kevesebb a stressz, és annál kevesebbszer fognak a munkatársak beteget jelenteni.

Viszont annak is vannak hátrányai, ha a munka bárhol, akár útközben is végezhető. Munkaadóként nagy a kísértés, hogy munkaidőn kívül is zargassuk az alkalmazottakat, nekik pedig nehéz kikapcsolódniuk a munkától való fizikai távolság hiányában.

 

Pozíciók: új szerepek, új képességek

A legtöbb szakmában új pozíciók jelennek meg, míg néhány régi átalakul, új munkaköri kötelességek jelennek meg benne, nagyrészt a digitális technológiák térnyerésének köszönhetően. Az informatikai szakmákban ez különösen látványos: adatbányászok, mobil specialisták, vagy felhőszakértők nem olyan régóta léteznek, és egyben jelzik a specializáció szükségességét is. Ahelyett, hogy egy technikai részletre fókuszálnának, az IT-szakemberek egyre inkább szolgáltatás-továbbítókká válnak, erős üzleti fókusszal.

A gyártásban új ipari forradalom zajlik, amelyhez a menedzsmentnek is alkalmazkodnia kell. A “dolgok internete” megváltoztatja az eddig használt módszereket és szükségessé válik a digitális eszközök megértésének és üzemeltetésének képessége, minden szinten és minden pozícióban.

 

Szervezet: folyamatok és struktúrák összekapcsolódása

A folyamatoknak, akárcsak a szervezeti struktúráknak, digitalizáció-biztosnak kell lenniük, és ahhoz, hogy ezt elérjük, innovatív vezetőkre is szükség van. Néhány munkafolyamatot a technológiai fejlődés máris kiiktatott, és ha alaposabban megvizsgáljuk, több lehetőséget is találhatunk az automatizálásra. Az, hogy a dolgozók milyen interakciókat hajtanak végre az egyes folyamatok végzése közben, szintén befolyásolhatja az újratervezést. A cél az, hogy olyan működést érjünk el, amely a lehető legjobban kihasználja az új eszközök tudását, a termelékenység-növelést és a mérési lehetőségeket.

 

Információ: azonnali és szükség szerinti

Az alkalmazottak információhoz való hozzáférése és annak feldolgozása már felgyorsult a széles körben használt fogyasztói technológiáknak köszönhetően – a cégeknek csak meg kell találniuk a módját, hogy hogyan tudják ezt a maguk javára fordítani.

A helyszínen rögzítve és a felhőbe töltve az adatokat, a terepen dolgozó munkások, illetve az értékesítők azonnal tájékoztatni tudják az irodában maradt kollégákat az ügyfelek tevékenységéről és viselkedéséről, ez az információ pedig a vezetők számára megkönnyíti a döntéshozatalt.

A dolgozóknak általánosságban véve is gyorsabbnak kell lenniük, de nagyszerű eszközök állnak a rendelkezésükre ehhez, és több feldolgozott adat a döntések meghozatalához. Ugyanis nem csak a nyers információ érhető el bármikor szükség szerint, hanem az elemzés is – ami a következő lépés a nagy adatforradalomban.