6 ok, amiért az új iOS a vállalati mobilizáció nyertese lesz

6 ok, amiért az új iOS a vállalati mobilizáció nyertese lesz

Az Apple 2017. szeptember 19-én bejelentette operációs rendszere legújabb verzióját, az iOS 11-et, így már biztosan tudhatjuk, milyen hatása lesz a vállalati mobilizációra.

ios11 apple

 

Új verzió vagy sem, az iOS már egyébként is kiütéssel nyert az üzleti világban, ha a mobil megoldásokról van szól. Bár az Android-os eszközök népszerűbbek, a tartalommegosztó eszközöket fejlesztő Egnyte friss adatai szerint a vállalati aktivitások 82 százaléka valamilyen iOS platformon zajlik.

Összegyűjtöttük tehát azokat a különleges, szexi vagy éppen hasznos fejlesztéseket, amelyek tovább növelhetik a vállalati felhasználók arányát az Apple-univerzumban. Az új funkciók az Apple elkötelezettségét is mutatják a céges használat iránt, és valóban könnyebbé teszik a vállalkozások számára a mobil appok használatát.

 

1. Beépített NFC

Az Apple végre megengedte, hogy kiszabaduljunk az Apple Pay fogságából, és valóban NFC-kompatibilissá válthttps://techcrunch.com/2017/09/13/ios-11-is-a-second-chance-for-qr-codes-and-nfc-to-hit-it-big/ harmadik feles szolgáltatások segítségével, valamint új fizetési megoldások integrálásának lehetőségével. A cégek számára a legnagyobb haszonnal ez a funkció a karbantartóknál járhat. A tárgyakra helyezett NFC-tageket például a terepmunkás azonnal beszkennelheti a mobil eszközével, így meghatározhatja, pontosan milyen típusról van szól például egy vízpumpa esetében, és a vonatkozó kézikönyvet vagy szerelési útmutatót is letöltheti hozzá.

 

2. Biztonság

Az Apple a kezdetektől fogva szisztematikusan építi reputációját a biztonásgtechnika terén, és ez alól a törekvés alól az új iOS sem kívétel. A platform legújabb verziójában a felhasználók vagy az adminok beállíthatják, mely alkalmazások férhetnek hozzá a helyzetjelzésekhez (vagy például megakadályozhatják a hozzáférést, amikor az appot nem használják). Az Apple MDM segítségével egyenként is le lehet tiltani bizonyos appok használatát az alkalmazottak számára anélkül, hogy ez más alkalmazások használatát befolyásolná.

 

3. Szkennelés és aláírás

A Notes alkalmazás kibővítése dokumentum-szkennelő funkcióval egy újabb fontos lépés abba az irányba, hogy ne legyen szükség harmadik feles szolgáltatások letöltésére az üzletileg kritikus funkciók esetében. A szkenner automatikusan beindul, ha egy dokumentum fölé helyezzük a mobilunkat, de felhasználóként finomíthatjuk is a beállításokat, ha az alkalmazásnak nem sikerülne megfelelően rögzítenie a képet. Ez a funkció, az Apple Pencil legújabb, továbbfejlesztett verziójával együtt jelentős előrelépés az állandóan úton lévő értékesítési ügynökök számára. A szerződések mostantól a helyszínen lezárhatók, hiszen az ügyfél az alkalmazásban is aláírhatja a dokumentumokat, illetve a papíralapú dokumentumok aláírás után beszkennelhetők és a menedzsmenttel is azonnal megoszthatók.

 

4. Kiterjesztett valóság (AR)

Az ARKit egy ideje már elérhető az iOS-fejlesztők számára, most azonban egy újabb érv szól amellett, hogy a céges felhasználók is nagyobb érdeklődést tanúsítsanak iránta: ez pedig a natív iOS-alkalmazások fejlesztésének lehetősége. A fentebb már említett karbantartási tevékenység az egyik olyan kiemelt terület, ahol az AR jelentős hozzáadott értékkel bírhat. Elég csak arra gondolni, hogy a műszaki rajzokat vagy szerelési útmutatókat a mobil eszköz segítségével a fizikai tárgyakra vetítve milyen lehetőség nyílnak. A kiskereskedelem és a gyártóipar is profitálhat az új funkcióból, hiszen segítségével például a felhasználók kipróbálhatják a bútorok elhelyezését egy szobában, vagy gyártósorokat is tervezhetnek.

 

5. Siri

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a jól ismert mobil asszisztens, a Siri hangbéli és nyelvi képességeit is továbbfejlesztette. A Siri most már képes arra, hogy a használóitól tanuljon, és ez nagyobb praktikus funkció a munkaszervezésben és a terepmunkavégzés során. Úgy tűnik, az iOS 11 több új részlete is a karbantartó munkásokat szolgálja: a Siri segítségével például diktálással is készíthetünk jegyzeteket (“Type to Siri”), ami ideális megoldás azoknak, akiknek a keze gyakran lesz koszos a munkavégzés során.

 

6. Beltéri térképek

A beltéri térkép funkció már most is segít az időhiányban szenvedő vásárlóknak, hogy megtaláljanak valamilyen akciós darabot a bevásárlóközpontban, vagy az utazóknak, akik egy nagyobb reptéren próbálnak sietve tájékozódni. Míg az utóbbi egyértelműen vonatkozhat az üzleti utazókra is, a vállalati felhasználók számára még ennél is izgalmasabbak azok a jövőbeli lehetőségek, amelyeket az épületek belső térképei rejtenek. Képzeljük el, hogy egy tablet segítségével elnavigálhatjuk a munkatársakat egy irodaházban vagy egy hatalmas ipari létesítményben: természetesen ehhez a megfelelő szintű biztonsági megoldások is kellenek, amelyek limitálják az alkalmazás hozzáférését a céges ingatlan térképéhez azokra, akiknek erre jogosultságuk van.