A büdzsé mint tükör, avagy miből látszik a digitális transzformáció sikere?

A büdzsé mint tükör, avagy miből látszik a digitális transzformáció sikere?

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Ne essünk abba a csapdába, hogy mindent mérünk, amikor a vállalkozást digitalizáljuk: vannak bizonyos számok, amelyek többet mondanak a megtett útról, mint a többi. Ezek megtalálása kulcsfontosságú a siker felé vezető úton.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17664″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Íme néhány KPI, amelyeket a leggyakrabban használnak a digitális stratégia sikerének mérésére:

 

Adminisztratív költségek

A költségcsökkentés a legfontosabb érv, amely a digitális átalakulási stratégiát támogatja. Melyik menedzser ne szeretne egyre kisebb számokat látni a költségoldalon?

Az egyik legnagyobb kategória, amely hamar látványos eredménnyel kecsegtet, amikor a digitalizáció mellett döntünk, az adminisztratív költségeké. A vállalati működés digitalizálása során óhatatlanul automatizálunk jópár feladatot, és a papírból is kevesebb fogy majd, sőt, akár teljesen eltűnik bizonyos munkafolyamatokból.

További jelentős megtakarítás érhető el a vevőkkel való kommunikáció költségei (posta helyett emailen küldött számlák, szórólapok helyett push értesítésekben publikált akciók, stb.), a riportolás (papír helyett mobil alapon), vagy az asszisztencia terén (humán erőforrás helyett virtuális személyi asszisztensek).

 

Működési költségek

A másik költségtípus, amelyet a digitális folyamatokra való átállás befolyásol, az a működési költségeké.

A gyártó cégek esetében a digitálisan kontrollált termelés, ellenőrzés, karbantartás és disztribúció egyszerűbb, letisztultabb munkafolyamatokat eredményez. Végsősoron a kevésbé hatékony működések és az üresjáratok kiiktatása komoly megtakarítást hozhat a cégnek. A digitális folyamatok azt is lehetővé teszik számukra, hogy új, innovatív szolgáltatásokat hozzanak létre, amelyek jobban megfelelnek a szintén a digitális megoldásokhoz szokott ügyfelek igényeinek.

A szolgáltató cégek esetében a megtakarítás többnyire a munkaerő-költségek terén jelentkezik, hiszen ugyanaz a munkaerő nagyobb teljesítményre lesz képes, a munkaórák jobban eloszthatók, és kevesebbet kell költeni az újak felvételére is. Amikor a humánerőforrás költségsora csökkenő tendenciát mutat ugyanolyan vagy nagyobb profit mellett, a vállalkozás biztosan jó úton halad a digitalizációs projektben.

 

Termékek vagy szolgáltatások értékesítése

Talán csak egy dolog van, ami még a spórolásnál is vonzóbb: ha az értékesítés számai nőnek. Ha a digitális stratégia megvalósítása sikerrel jár, az egészen biztosan ebbe az irányba befolyásolja az adatokat. De mi ennek az oka? Egyrészről a vevők elégedettebbek. Számukra a digitális stratégia úgy jelenik meg, mint azonnal elérhető termékinformáció, könnyebb vásárlás, több fizetési és visszaküldési lehetőség, gyorsabb válasz a kérdéseikre az online vevőszolgálaton keresztül. És mit tesznek az elégedett ügyfelek? Igen, többet költenek a termékeinkre.

A másik ok inkább technikai. Amikor az operatív folyamatokat áramvonalasítjuk és egyszerűsítjük, az értékesítési munkatársak hatékonyabban tudják végezni napi feladataikat. A céges adatbázisból lekérhető valós idejű és digitális eszközön bármikor elérhető adatok segítségével több ügyféltalálkozót tudnak szervezni, jobb árajánlatokat tudnak adni, és gyorsabban köthetnek üzleteket.

 

Dolgozói elégedettség

Elsőre úgy tűnhet, ezt a legnehezebb mérni, de valójában ez a mutató is lefordítható számokra, ha közelebbről megvizsgáljuk.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a digitális vállalati rendszerekhez és üzleti alkalmazásokhoz való hozzáférések statisztikái megmutatják, ha a dolgozók elégedettek az új eszközökkel és folyamatokkal: ugyanis mindenféle felszólítás vagy ösztönző nélkül is használják azokat. Mindössze amiatt, mert könnyebbé vagy élvezetesebbé teszi a munkájukat. Ne becsüljük le az elégedettség erejét: ez jelentős része a sikernek, és bizonyítéka a stratégiai befektetés megtérülésének. Az ellenkezője (az elégedetlenség) ugyanakkor több bajt okoz, mint amennyi hasznot hajt, mindenki számára.

A dolgozói elégedettséget úgy is mérhetjük, hogy megnézzük a munkaerő-megtartási arányokat. A digitális eszközök és folyamatok bevezetése ideális esetben azzal az előnnyel is jár, hogy az emberek szeretnék megtartani az állásukat. Úgyszólván két legyet ütünk egy csapásra, hiszen a vállalkozás innovatív lesz, a munkáltatói márka pedig erősebb, többletköltség nélkül. Ezenkívül pedig az alacsonyabb fluktuáció alacsonyabb munkaerő-felvételi kölségeket is jelent, ami viszont igazi versenyelőny a mai üzleti környezetben.

[/spb_text_block]