Így használják a sikeres cégek a mobil megoldásokat a termelékenységük növelésére

Így használják a sikeres cégek a mobil megoldásokat a termelékenységük növelésére

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

A munkaerő világszerte egyre mobilisabbá válik és ezáltal mind a kis-, mind a nagyvállalatok számos kihívás elé néznek, vázolta fel a The Digital Corporation University webinár-sorozat első előadásában Tóth Krisztián kereskedelmi- és marketingvezető.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17679″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Jelenleg ötből három dolgozónak nem kell az irodában tartózkodnia ahhoz, hogy elvégezze a munkáját, de 88 százalékban szükségük van arra, hogy elérjék a céges dokumentumokat és rendszereket, tette hozzá Tóth. A legnyilvánvalóbb példa a terepmunkásoké, ugyanakkor 58 százalékuknak semmilyen mobil megoldást nem biztosít a munkaadó a feladataikhoz. Akiknek pedig igen, gyakran azok is utálják a meglévő eszközt.

 

A mobilizáció előnyei

Prezentációja során a marketingvezető hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a mobilizációs projekt előnyeivel. Ezek között az előnyök között elsőként a megnövekedett termelékenységet említette: ha a cég megfelelően gondoskodik az alkalmazottairól, és rendelkezésükre bocsátja mindazokat a funkciókat, amelyek a mindennapi munkához szükségesek, a termelékenység gyorsan növekszik a szervezeten belül.

Egy másik fontos előny az operatív költségek csökkenése. A nem az irodában dolgozó munkatársak, ha egy előre meghatározott folyamatot követnek, az csökkenti az operatív költségeket.

Ezen kívül a mobil megoldás növeli a terepmunkások döntési kompetenciáját, mert valós idejű információkkal látja el őket a feladataikról, a raktárkészletről, segítségével dokumentálhatják a minőségi ellenőrzéseket, frissíthetik a szolgáltatói térképet, és kommunikálhatnak az ügyfelekkel menet közben is. A könnyen kezelhető mobil eszközök a rutinfeladatokat is élvezetesebbé teszik.

A pontos és releváns adatok megosztása, valamint az általános hatékonyság-növekedés egyenesen következik a mobil munkafolyamatból, és javítja a szolgáltatás minőségét, ami pedig a negyedik előny azon a listán, amelyet Tóth a prezentációban bemutatott.

Végül, de nem utolsósorban, ha az alkalmazottak jobban és hatékonyabban dolgoznak, a vevők is elégedettebbek, mondta a menedzser.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17682″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Egy mobil applikáció 13 országban

A mobil munkaerő helyzetét és a mobilizáció előnyeit tárgyaló rövid bevezető után Tóth Krisztián bemutatott néhány esettanulmányt, amelyek, mint iparági legjobb gyakorlatok, támasztották alá mondanivalóját.

Az esettanulmányok között helyett kapott egy vezető német élelmiszer-kereskedelmi cégcsoport is, amely számos márka alatt működtet élelmiszerboltokat, alkalmazottai száma mintegy 330 ezer, és éves forgalma eléri az 54 milliárd eurót. Ez a cégcsoport a Scolvo mobil megoldását választotta a boltellenőrzés folyamatának digitalizálására 13 országban.

A legnagyobb kihívás az volt, hogy a digitalizáció eredményeként elvárás volt mind a jobb feladatkiosztás, mind a boltellenőrök munkájának pontosabb lekövetése. A mobil alkalmazás használatát megelőzően ezekben a folyamatokban szöveges üzenetek és emailek segítségével kommunikáltak. A másik kihívás pedig az a követelmény volt, hogy mind a 13 országot a felhőből szolgálja ki a mobil applikáció.

A prezentációból kiderült, hogy a projekt, a bonyolultsága miatt három hónapig tartott, a végfelhasználói és menedzser-interjúktól kezdve. Tóth hangsúlyozta, hogy a felhasználói interjúk nagyon fontos részét képezik a fejlesztésnek, hiszen a dolgozók akik nap mint nap használják az applikációt, a valódi ügyfelek. Ha megismerjük a tevékenységeiket és munkavégzési szokásaikat, könnyebb eldönteni, hogy milyen modulok kerüljenek bele a mobil megoldásba (ami a következő lépés a projektben).

Az előadó a Legó-kockákhoz hasonlította ezeket a modulokat, amelyek a Scolvo mobil-fejlesztési módszerének részét képezik. Ezeket az elemeket egy meglévő készletből lehet kiválasztani, ezek után pedig a kereskedő cég számára összeállították, testre szabták, és integrálták a meglévő MS Power üzleti-intelligencia rendszerrel, hogy megkönnyítsék a jelentések készítését a boltellenőrök által gyűjtött adatok alapján.

A mobilizációs projekt eredményeiről beszélve Tóth kiemelte, hogy a boltellenőrök napi 25 perce spóroltak az adminisztráción azzal, hogy teljes mértékben elkerülték az adatok dupla rögzítését (papírról digitális formába). Ezen kívül az appba képeket, jegyzeteket, kérdőíveket is fel tudtak tölteni. Az adatokat a BI-rendszerrel szinkronizálva napi jelentéseket tudtak küldeni.

Az egy- vagy kéthetes versenytárs-adatok helyett az ellenőrök napi információhoz is hozzáférhetnek a mobil alkalmazásban. Ezen kívül az aktivitás-követő lehetővé teszi a vezetők számára, hogy jobban tervezzenek az erőforrásokkal, és szükség esetén ad-hoc feladatokat adjanak ki. Járulékos előnyként a Scolvo marketing vezetője megemlítette, hogy a fenti cég ezzel a módszerrel az üzemanyag-költségek 15 százalékát is megspórolta.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17685″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

A mobilizáció sikerének mérőszámai

Az élő webinár során az esettanulmányokat egy összefoglaló követte a legfontosabb teljesítmény-mérőszámokról (KPI-k), amelyeket a mobilizációs projekt sikerének mérésére alkalmazhatunk.

Az adathasználat egy kevésbé nyilvánvaló indikátor, de számos esetben hasznos lehet, mondta Tóth. Ha minden adat egy helyen van, a valós-idejű digitális bevitelnek köszönhetően, a vezetők mindig pontos képet kaphatnak a piacról, a versenytársakról, és ennek megfelelően jobb döntéseket hozhatnak.

Ennél sokkal nyilvánvalóbb és gyakrabban alkalmazott mérőszám a szükséges befektetés mértékének és a várható megtérülésnek az összehasonlítása. Ha a legproblematikusabb pontokat mobilizálja egy cég (vagyis a megfelelő folyamatokat hozza létre), egy ilyen projekt előnyei bőven ellensúlyozzák a várható költségeket.

A belső elfogadási arány kevésbé ismert, de nem kevésbé fontos mutató. A végfelhasználók – a karbantartók, bolt-ellenőrök, ügynökök -, akik a mobil alkalmazást napi szinten használják, gyakran találják magukat abban a helyzetben, hogy egy nem elég jó felhasználói felülettel kínlódnak, ami tönkreteszi a felhasználói élményt. Másrészről viszont az az app, amely csak a szükséges funkciókat tartalmazza, ráadásul egy könnyen kereshető struktúrában, és a végfelhasználók megkedvelik, a termelékenység automatikusan nőni fog.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17688″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”]