Mobil app integráció: A 3 legnagyobb kihívás és ami mögöttük van

Mobil app integráció: A 3 legnagyobb kihívás és ami mögöttük van

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Az üzleti mobil alkalmazások a legritkább esetben működnek önmagukban: ahhoz, hogy a lehető legnagyobb előnnyel járjon a használatuk, integrálnunk kell a többi céges alkalmazással és szoftverrel. Attól függően, hogy ezek mennyire bonyolultak, az integráció kisebb vagy nagyobb kihívásokkal járhat, de ha jól tervezünk, még annál is több hasznot fog hajtani.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17694″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Tegyük fel, hogy a vállalkozásunk elkötelezte magát a mobilizáció mellett, és kellő gondossággal meg is terveztük a projektet (ez máris egészen kivételes előnyhöz juttat minket). Ideális esetben tudjuk, hogy mit várunk a mobil megoldástól, és hogy reálisan mennyi időbe telik majd, mire használni tudjuk.

De a felkészülés nem lehet teljes anélkül, hogy felmérnénk, melyek a leggyakoribb kihívások, és ezekre milyen stratégiával érdemes készülni.

 

Kihívás #1: Interfészek és platformok

Az új vállalati mobil alkalmazásunknak adatokra lesz szüksége ahhoz, hogy rendeltetésszerűen működjön, ehhez pedig jópár rendszerrel össze kell kapcsolódnia: mint például az ügyfélkapcsolati (CRM), vállalatirányítási (ERP) rendszerrel, illetve a back-office, vagy üzleti intelligencia platformmal. Ez az összekapcsolódás vagy integráció interfészeken keresztül történik – a gond csak az, hogy ezek az interfészek nagyon is különbözőek lehetnek.

Az általános mobil interfészek, amelyeket a legtöbb üzleti szoftver fejlesztője biztosít, gyakran túl általánosak, és csak az alapfunkciók integrációjára vannak felkészülve. Mire használatukra sor kerül, a szoftver már a felismerhetetlenségig testreszabott állapotban van, és ezt a mobil interfésznek is tükröznie kellene. Elég, ha csak az ERP-kre gondolunk: egy ilyen komplex rendszer nem működne igazán jól, ha a komplexitása nem pontosan a vállalat igényeihez lenne igazítva. De akkor mi a helyzet a mobilizációjával?

És azt még nem is említettük, hogy a legtöbb eseteben nem egyszerűen egy darab eszköz mobilizációjáról van szó. Ideális esetben egy egész munkafolyamatot érdemes mobilizálni, ami viszont több platformhoz való egyidejű hozzáférést feltételez.

Szerencsére nem csak a mi érdekünk, hogy a mobil és a belső eszközök közti hozzáférést egyszerűsítsük. A legalapvetőbb, hogy a kiválasztott mobil fejlesztő rendelkezzen az általános interfészekkel és tapasztalattal ezek használatában a leggyakoribb üzleti rendszerrekkel való integráció során. De még jobb, ha speciálisan egyes gyakran használt rendszerekre fejlesztett felületekkel is rendelkezik.

A Scolvo-nál mi igyekszünk, hogy az ügyfeleknek minél kevesebb gondjuk legyen az integrációval, ezért előre meghatározott funkciókkal elátott interfészeket fejlesztünk, amelyek segítenek a leggyakoribb ERP és CRM rendszerekhez való kapcsolódásban, mint amilyen például az SAP, a Salesforce, vagy a Hubspot CRM.

 

Kihívás #2: Biztonsági kérdések

Azt tehát már említettük, hogy legalább két rendszernek kell összekapcsolódni az integráció során, és hogy ezek a folyamatok szükségképpen magukkal vonják az adatcserét. Ennek egy vonatkozása, mégpedig a céges adatok mobil eszközre küldése, különösen érzékeny téma, amelynek kapcsán érintenünk kell a biztonság kérdését.

Ugyanakkor ezek a biztonsági kérdések nem olyasmik, amik teljes egészében lehetetlenné tennék a mobilizációt. Nem arról van szó, hogy egy tigrist kellene meglátogatnunk a ketrecében – ez természetesen olyasmi, amit az ember fontolóra sem vesz. Inkább úgy gondoljuk ezekre, mint hogy nem mondunk le a vezetésről csak azért, mert a kocsinkat ellophatják, hanem inkább meggyőződünk róla, hogy jól bezártuk, mielőtt otthagyjuk egy nyilvános helyen.

Az integráció során az adat több szinten is biztosítható. Egyrészt a mobil eszköz biztonsági beállításainak segítségével: a legkritikusabbak az adattárolási és kommunikációs beállítások. Egy Mobile Device Management (MDM)-eszköz nagy segítség az IT-munkatársaknak: ha a megfelelő szoftver a szerveroldalon és a mobil eszközön is telepítve van, akkor szabályozni tudják, hogy a felhasználó milyen tevékenységet végezhet az eszközön és milyen adatokhoz fér hozzá. A vállalati app-store segítségével pedig arra is lehet befolyásuk, hogy a felhasználók milyen alkalmazásokat tölthetnek le a mobiljaikra vagy tabletjeikre.

A másik vonal a back-office és a mobil platformok közötti kommunikáció biztosítása. A kérdés, amelyet fel kell tenni a mobilizációs partnernek az, hogy képesek-e indirekt kapcsolatot felépíteni a kritikus üzleti funkciókhoz való hozzáféréshez. Ez lehet például egy titkosított csatorna, amelyet a mobil eszköz használ, vagy egy “szürke zóna”, amely azt a célt szolgálja, hogy az applikáció a belső platformokhoz hozzáférjen.

Ezekben a köztes zónákban a mobil kiszolgáló szerverek végrehajthatják a mobil alkalmazás által indított kéréseket anélkül, hogy a teljes adatbázishoz való hozzáférést engedélyeznék. A biztosítási árajánlatok számolása például tipikusan olyan tranzakció, amelynél a kalkulációt a mobil alkalmazás kezdeményezi, de a valódi műveletet a szerver végzi, így az ehhez alapul szolgáló érzékeny adatot nem kell továbbítani, csak a számítás végeredményét.

 

Kihívás #3: Túl sok szakértő

Bár az integráció javarészt technikai folyamat, a hozzá kapcsolódó kihívások nem kizárólag technikai jellegűek lehetnek, hanem gyakran emberiek is. Attól függően, hogy milyen komplexitású a mobilizációs projekt (és a meglévő szoftver vagy platform), a folyamat meglehetősen sok ember részvételét igényelheti.

A mobil fejlesztő, a szoftvergyártó, az üzleti részlegek vezetői, az IT-vezetők, a termékfelelősök mind egyet kellene hogy értsenek a célokban és a használt módszerekben. De míg az érintettek aktív részvétele általánosságban kulcsfontosságú a mobilizációs projekt sikerében, ugyanakkor hátráltathatja is az integráció folyamatát.

Ahhoz, hogy sikeresen küzdjünk meg ezzel a kihívással, biztosnak kell lennünk abban, hogy mindenki ért azokhoz a technológiákhoz, amelyeknek szerepet szánunk az integráció folyamán, és felismeri azok fontosságát a saját területén. Fontos az is, hogy az egyeztetések rendszeresek legyenek a projekt végrehajtása során, ahogy az is, hogy meghatározzuk a leghatékonyabb csatornákat az információ megosztására.

 

Az integráció előnyei

Az előnyök messze meghaladják azokat a nehézségeket, amelyek a fenti kihívások formájában előttünk állnak, mert a szolgáltatások integrációja minden alkotóelemhez további értéket ad hozzá, és ezáltal végül a teljes üzleti folyamathoz is.

Néha ez az érték az automatizáció révén keletkezik, néha egyszerűsítéssel, de az adatok valós idejű megosztása mindig a termelékenység növekedésével jár, hiszen csökkenti a várakozással töltött időt, és megkönnyíti a jelentések elkészítését is.

[/spb_text_block]