Lépésről lépésre: Hogyan legyen mobil appunk idegeskedés nélkül

Lépésről lépésre: Hogyan legyen mobil appunk idegeskedés nélkül

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Még a legalaposabb tervezés vagy a teljesen használatra kész alkalmazás választása mellett is szembesülhetnek a vállalkozások kihívásokkal, amikor az implementációra kerül sor. Ügyfelei hálásak lesznek a realisztikus, ugyanakkor segítőkész hozzáállásért, amikor ezen az úton végigkíséri őket.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17728″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Az ideális megközelítés tehát az, hogy segíteni kell nekik a kihívásokkal való szembenézésben, valamint sikerre vinni ezt a küzdelmet, amit egy vállalati mobil alkalmazás bevezetése jelent. Jó, ha tudják, milyen lépések szükségesek a folyamat során, és mit kell tenni, ha problémával találkoznak.

 

1. lépés: A szerződés

A mobilitás projektek tervezése során a vállalkozásnak el kell döntenie, hogy milyen módszert választ a mobil alkalmazás fejlesztésére: egy szoftvercég szállítja majd a dobozos megoldást, mobil platfomra húz saját fejlesztést, vagy teljesen egyedi fejlesztésbe kezd. Az is lehet, hogy a negyedik megoldás mellett dönt, amelynél testre szabható, de akár azonnal is használható eszközt kap.

Bárki is legyen a szolgáltató, szüksége lesz egy részletes listára az ügyféltől mindazon kívánalmakról, amelyeknek az appban benne kell lenniük, hogy pontosan azt szállítsák, amire szükség van. Itt hadd utaljunk vissza a tervezés fontosságára: a jó szerződés 90 százalékban a tervezésnek, és 10 százalékban a rugalmasságnak köszönhetően születik meg.

Az ügyfél által meghozandó, a mobil alkalmazást érintő döntések sorozata részben technikai, részben szervezeti jellegű lesz. Egy tanácsadó, egy IT-szakember persze leginkább az elsőben tud segíteni, de a második jelentőségét is hangsúlyozhatja: egy mobil app ugyanis alapjában változattja meg a munkafolyamatokat a szervezeten belül.

 

2. lépés: A mérhető eredmény

Egy mobil app akkor hasznos a cégnek, ha hozzá tud járulni a sikerességhez. De hogyan mérhető ez a hasznosság? Egy jó alkalmazás javítja a termelékenységet – ez máris egy olyan dolog, ami számokban mérhető a könyvelésbe. Segíthet az elköteleződésben is, amely a jó munkaerő megtartásához és a munkáltatói márkaépítésnél is hasznos.

Az aktív felhasználók száma, a megspórolt munkaidő, az új szerződések, vagy az ügyfelek pozitív visszajelzései mind mérhető eredmény, amely a mobilizációs projektet támogatja. A megfelelően megállapított mérőszámok segítségével tehát elkerülhető, hogy a cégek túlértékeljék a technológiát magát, vagy éppen mellőzzék, mivel úgy hiszik, hogy az ilyen fajta befektetés úgysem térül meg. Ha alapos elemzésnek vetjük alá az ügyfél kritériumait, akkor könnyebb lesz kiválasztani a neki megfelelő megoldást a neki megfelelő időtávon belül.

 

3. lépés: A fejlesztés, installálás, konfigurálás, testreszabás

Mit gondol, mennyi ideig tart egy implementációs folyamat? Bárki, aki valaha is csinált már ilyet, azt mondaná: attól függ, de akár örökké is tarthat. A legintenzívebb fázis, a fejlesztés, rengeteg erőforrást igényel, bár ennek pontos mennyiség valóban sok mindentől függ, leginkább attól, hogy milyen módszerrel fejlesztünk és milyen típusú alkalmazást (a web, natív, vagy hibrid közül).

Bizonyos döntések tehát, mint a fentiekből is látszik, nagy szerepet játszanak a fejlesztés időbeli követelményeinek meghatározásában és az implementációs folyamatban. Minél több ideig tart, míg az alkalmazás készen áll a használatra, annál valószínűbb, hogy csúszások várhatóak a kapcsolódó folyamatoknál is, és egyre nehezebben lehet majd a érintettek motivációját fenntartani. Nem csoda, hogy a leggyakoribb kérés az implementációval kapcsolatban az, hogy legyen gyorsabb.

Egy módosítható, de használatra kész vállalati mobilitás-termék rengeteg időt spórol a leginkább erőforrás-intenzív, fejlesztési szakaszban, ugyanakkor pedig megkönnyíti a végtermék installálását, konfigurálását, és testre szabását. Ha iparág-specifikus változatot választunk, az applikáció a legmegfelelőbb funkciókat fogja tartalmazni, és a cég egyedi követelményeihez igazodó kisebb módosításokat mindössze néhány óra alatt végre lehet hajtani.

 

4. lépés: Tesztelés, tesztelés, tesztelés

A tesztelés nagyon fontos lépése az implementációs folyamatnak, hiszen ez mutatja meg, hogy mi működik és mi nem, és így el lehet dönteni, hogy kell-e valamin változtatni. A tesztelés első fázisát általában erre specializálódott fejlesztők végzik, akik meg tudják találni a szoftverhibákat és visszajelzést is tudnak adni azokról.

A funkciók, a használhatóság, és az összefüggés-rendszerek tesztelése az eszközön belül a felhasználók feladata lesz. Ez az első lehetőség, hogy segítsük a köztük és a fejlesztők közötti kommunikációt, hiszen utóbbiak lesznek azok, akiknek ki kell javítaniuk az esetleges hibákat, méghozzá a felhasználói élménynek és elvárásoknak megfelelően.

Ha tisztában vannak azzal, hogy amit tesztelnek, az még nem a végleges termék, akkor a felhasználók felbecsülhetetlen minőségű információt képesek adni az eszközről minden szempontot, de leginkább a felhasználói élményt figyelembe véve. A munkahelyi felhasználók korábban jól tolerálták a kevésbé vonzó alkalmazásokat, de ez mára megváltozott. A szebbnél szebb fogyasztói appok a céges oldalon is megteremtették az igényt a külsőségekre való nagyobb odafigyelésre.

A SCOLVO termékét használva a fejlesztői teszteléssel sem kell foglalkozni, a felhasználóknak pedig biztos nem lesz nehéz dolguk az app használatával, hiszen az könnyen kezelhető és egyértelmű – akár már az első naptól kezdve lehet élesben alkalmazni, mindenfajta külön képzés nélkül.

 

5. lépés: Élesítés

Ha minden teszt lefutott, és minden szükséges változtatást elvégeztek, az alkalmazás készen áll az élesítésre. A fogyasztói appokkal ellentétben, a marketingnek itt nem jut akkora szerep: ha az ügyfél jó munkát végzett, és teszteltette a felhasználókkal az új eszközt, akkor nem fog a meglepetés erejével hatni az élesítés sem. Ha még jobb munkát végeztek, és a visszajelzéseknek megfelelően változtattak a funkcionalitáson vagy a felhasználói élményen, akkor az alkalmazás végképp sikerre van ítélve.

De még a legnagyobb elkötelezettség vagy termelékenységi mutatók mellett is, az első néhány hét vagy hónap, amikor élesben használnak egy alkalmazást, kulcsfontosságú. Így hát ajánlott a teljesítmény alakulásáról szóló jelentések figyelése, illetve bármilyen nem működő funkció azonnali javítása, hogy csírájában fojtsanak el minden méltatlankodást – nem véletlen, hogy egy jó utánkövető, támogató rendszer erős érv lehet, amikor szoftver-szállító vagy fejlesztő kiválasztásáról van szó!

 

Segítsen ügyfeleinek áthidalni az implementációs folyamat tipikus nehézségeit – Legyen a partnerünk még ma!

[/spb_text_block]