Egy hasznos megközelítés a mobil fejlesztés költségoldalához

Egy hasznos megközelítés a mobil fejlesztés költségoldalához

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Amikor egy cég mobilizációs projektet tervez, előbb-utóbb eljön az a pont, amikor felmerül a kérdés, hogy ‘Mibe fog ez kerülni?’(A helyes válasz, az ‘Attól függ’, nem nyugtat meg senkit.) Bár az ilyen projektek természetszerűen sok testreszabással járnak, ezért a pontos költség valóban nagyban függ a részletektől, azért nagyjából tudható, melyek azok az elemek, amelyek a fejlesztők árajánlataiban szerepelhetnek.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17757″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

A mobil fejlesztés költségeit leginkább a választott megoldás típusa fogja befolyásolni. A dobozos szoftvereket árusító cégek, a mobilplatform-szolgáltatók és az egyedi fejlesztők mind más módszer alapján árazzák a szolgáltatásaikat. Van ezenkívül egy negyedik kategória is, ahova például a SCOLVO is tartozik, amelyben egy újabb megközelítés érvényesül, a dobozos termékek és az egyéni fejlesztés előnyeinek kombinálásából.

 

Teljesen lefedett folyamatok, teljesen lefedett költségek

Azok a cégek, amelyek teljes kontrollt szeretnének a fejlesztés eredménye fölött, és végponttól végpontig terjedő megoldást keresnek, egy adott munkafolyamatra, maximális testreszabási lehetőséggel, meg is kell fizetniük ezt. Bár nem feltétlenül ez a legdrágább megoldás, az egész biztos, hogy itt fog szerepelni a legtöbb költségelem a listán (az ilyen fejlesztés időigényéről már nem is beszélve.)

Ott lesznek a mobil szoftver tervezésével és dizájnjával kapcsolatos költségek, a funkciók kiépítése, a hozzá rendelt infrastruktúra, plusz az adminisztráció, tesztelés, és a bevezetési fázis részletei, amelyek mind anyagi ráfordítással járnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fejlesztő csapat egy kalkulációt fog készíteni arra vonatkozóan, melyik részfolyamatot mennyi idő alat végeznek el, és milyen óradíjjal. Azt is figyelembe kell venni, hogy a karbantartás és a frissítések még ezen felül számolandók majd!

 

Az alapok és az extrák szétválasztása

A mobil platform-fejlesztők megbízása esetén az ügyfelek kiválaszthatják, hogy mely komponenseket szeretnék megvásárolni, és mely fejlesztési feladatokat oldják meg házon belül. Az ügyfelek így megspórolhatják a leggyakoribb funkciók lekódolását, és koncentrálhatnak azokra, amelyeket testre kell szabni, illetve a felhasználói felület finomítására.

A szolgáltató az ügyfél által kiválasztott, előre konfigurált elemekért fog egy bizonyos díjat felszámítani, melyet az igénybe vett tárhely mérete (infrastruktúra), a felhasználók száma (funkciók), a push üzenetek és a közösségi média-integrációk (felhasználói elkötelezettség) száma befolyásol. Ezen kívül felkínálhatják a későbbi bővítés lehetőségét is.

Ugyanakkor szükség lesz még egy másik költségtípus elkülönítésére, az ügyfél saját fejlesztőinek, akik a komplex folyamat mobilra fordítását és a végleges testreszabást végzik. Ezeknek az embereknek jól képzett szakembereknek kell lenniük, az ennek megfelelő munkáltatói költségekkel.

 

Alkalmazkodni és spórolni

A dobozos szoftvercégek, tipikusan az ERP-szállítók, általában maguk is fejlesztenek mobil verziót az általuk értékesített applikációkhoz. Mivel ezek a rendszerek elég drágák, a kiegészítő megoldások jellemzően már benne vannak az árban, vagy alacsony plusz díjért elérhetők. Árstruktúra és költségbontás szempontjából az ügyfeleknek így egyszerű dolguk van, ha a mobil megoldás költségeit szeretnék kiszámolni.

Gyakori azonban, hogy a mobilizációs projekt nem csak abból áll, hogy egy asztali gépen végzett folyamatot mobil eszközön is elérhetővé teszünk. Az ERP-k általában különlegesen komplex rendszerek, amelyeknek ha az összes funkciója, vagy nem a megfelelők, érhetőek el a mobil megoldásban, akkor elmarad a várt termelékenység-növekedés. Az a tény is hátrányt jelenthet, hogy ezek a megoldások szinte semmilyen testreszabási lehetőséget nem tartalmaznak, és ezt is figyelembe kell venni, amikor az árról gondolkodunk.

 

Az egyszerű, de rugalmas választás

Nemrégiben megjelentek olyan termékek is a piacon, amelyek egy új, innovatív megközelítést alkalmaznak, és megoldást kínálnak azoknak, akiknek a platform-szolgáltatók túl drágák, a dobozos termékek nem elég rugalmasak, és nem szeretnének az alapoktól fejlesztetni. A használatra kész, testre szabható megoldások fejlesztőinek árképzése is, a szolgáltatáshoz hasonlóan, merőben különbözik a fent említettektől.

A végső ár kiszámításánál két komponenst kell figyelembe venni. Először is, az ügyfelek egy kezdeti implementációs díjat fizetnek, amelynek mértéke függ a szükséges funkcióktól és a szükséges integráció mértékétől. Az ár második összetevője a havi előfizetési díj, amelyért az ügyfelek rendszeresen megkapják a csomagjuknak megfelelő szintű frissitéseket és új verziókat. Ennek a díjnak a mértéke pedig attól függ, hogy hány felhasználója van az alkalmazásnak, ezáltal a kis-, közepes-, és nagyvállalati szintű csoportoknak más és más lehetőségeket kínál.

 

Ha körültekintően meghatározzák a mobil fejlesztés célját, és időt szánnak a megfelelő fejlesztési módszer kiválasztására is, az ügyfelek időben megismerhetik a különböző árazási struktúrákat és tovább finomíthatják a projektjük részleteit.

[/spb_text_block]