Mobil applikáció-bevezetés: A leggyorsabb módszer, amit senki sem használ!

Mobil applikáció-bevezetés: A leggyorsabb módszer, amit senki sem használ!

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Mint rendszerintegrátor, mobil fejlesztő, szoftverforgalmazó vagy IT-tanácsadó, bizonyára jól ismeri a mobil applikáció-bevezetés szokásos lépéseit. Azzal is tisztában van, hogy ez a folyamat meglehetősen sokáig is eltarthat, és menet közben számos nehézség felmerülhet. De tudja-e, hogy vannak gyorsabb és kevésbé nehézkes módszerek is?

[/spb_text_block] [spb_image image=”17762″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Változások a piacon

Ahogy naponta jelennek meg újabb innovációk a mobil alkalmazás-piacon, a bevezetési folyamat is egyre többféle formát ölthet, olyan alternatívákkal, amelyekről nem is álmodott. Nem feltétlenül van szükség például egyedi fejlesztésre. Nem kell a végletekig elmennünk a testreszabásban sem.

Mindezek ellenére a piac csak lassan reagál az új lehetőségekre, és fordul abba az irányba, ahol a tervezés, fejlesztés, tesztelés, és bevezetés fázisai eltűnnek vagy elmosódnak a hatékonyság érdekében. Mint ahogy egy korábbi Gartner-felmérésből kiderült, a vállalatok többsége még mindig az egyedi fejlesztésekre koncentrál, miközben egyre halaszthatatlanabb, hogy felvegye a ritmust a dolgozói igényekkel és a versenytársakkal. Eljött a szemléletváltás ideje: keresse azokat a termékeket, amelyek lerövidítik a fejlesztés folyamatát!

Ilyenek például a dobozos termékek, amelyek tökéletesek lehetnek, ha a megoldásra váró probléma inkább általános jellegű, és nem túl iparág- illetve cégspecifikus. Ezen alkalmazások hátránya ugyanakkor, hogy nem szabhatók testre, ha arra van szükség, viszont esetleg olyan funkciókért is fizetnünk kell, amelyeket nem is fogunk használni.

Szerencsére vannak már olyan termékek is, amelyek egyesítik a dobozos megoldások és az egyedi fejlesztés előnyeit. Ezek elég egyszerűek ahhoz, hogy a dolgozók azonnal használni tudják őket, mégis lehetőséget adnak arra, hogy a cég az alkalmazás funkciókészletét számos részletében megváltoztassa.

 

A leggyorsabb módszer

Meg fog lepődni, mennyi időt és költséget lehet megspórolni ezzel az új megközelítéssel. A fent említett testre szabható, azonnali használatra kész alkalmazás esetén a mobil fejlesztés az átlagos 18 hét helyett néhány nap alatt megvalósulhat, a szokásos 250 ezertől 500 ezer dollárig terjedő költségek pedig jelentős mértékben csökkenthetők.

Ha ilyen alkalmazást választ, a fejlesztés utolsó fázisában, a tényleges bevezetésnél fog csak bekapcsolódni a folyamatba, ráadásul egy szakmai partner támogatását is élvezheti. Persze némi tervezésre szükség van ebben az esetben is a bevezető partnerrel és az alkalmazás-fejlesztővel való találkozás előtt, de ideális esetben a funkciók, a felület, és az alkalmazás használatának megtervezését az utóbbi ekkorra már elvégezte.

Az alkalmazás-fejlesztés technikai részleteinek kidolgozása helyett koncentrálhat arra, hogy milyen munkafolyamatokat kíván mobilizálni, és hogyan szolgálja ez a felhasználók érdekét. Nincs szükség arra, hogy további értékes erőforrásokat szánjon a kódolásra, dizájnra, és a tesztelésre.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak minimális időt kell szánni arra, hogy egy iparáig sztenderdek szerint meghatározott kínálatból kiválassza a szükséges funkciókat, valamint egy webes felületen keresztül elvégezzen néhány kisebb beállítást. Ilyen lehet az egyes funkciók jogosultságainak beállítása, csatolmányok kezelési módja, vagy annak meghatározása, hogy az egyes feladatok teljesítéséhez szükséges-e az alkalmazottnak fotót vagy videót feltöltenie.

Ha nincs szükség arra, hogy az alkalmazás a backend rendszerrel integrálva legyen, a bevezetés egy-két nap alatt lezajlik. Ha azonban az integráció is részét képezi, ezt akkor sem lehet megspórolni, ha egyedi fejlesztés vagy módosítható dobozos termék mellett dönt. A cége hatékonyságától függ, hogy mindez mennyivel növeli meg a bevezetésre fordított időt, de biztos, hogy kevesebb lesz, mint az a jónéhány hét, amit a fejlesztésen spórol.

 

Frissítések

Hosszú távon még egy lépésre szükség lesz, amelyet időről időre meg is kell ismételni: ez pedig az alkalmazás frissítése. A mobilizált vállalat is csak akkor maradhat versenyképes, ha tesz azért, hogy az általa használt alkalmazás lépést tartson az iparági vagy üzleti trendekkel. Így tehát a mobil fejlesztés egy állandó projekt lesz, de ha kezdetben minden simán ment a szolgáltatóval, akkor valószínűleg a későbbiekben a frissítésekkel sem lesz gond.

[/spb_text_block]