Digitális átalakulás és vállalati mobilitás: Mi történt 2016-ban?

Digitális átalakulás és vállalati mobilitás: Mi történt 2016-ban?

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

2016 ellentmondásos év volt: egyfelől a vállalati mobilitás-megoldások iránti megnövekedett kereslet miatt a piac is gyorsabb ütemben növekedett, másfelől pedig lassító tényezőként megmaradt számos korábbi akadály, amelyre még nem sikerült megoldást találni.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17782″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Mivel a vállalati mobilitás kétségkívül kulcsfontosságú eleme a digitális átalakulásnak, jó, hogy a digitalizáció sok menedzsernél feljebb került a fontossági listán: a SADA legfrissebb felmérése például azt mutatja, hogy az IT-szakemberek 49 százaléka szerint kiemelkedő fontosságú, 13 százalék szerint pedig a mobil applikációk a sarokkövei ennek a folyamatnak.

Ezt alátámasztja az a tény, hogy a menedzsment minden aggálya ellenére a dolgozók mindenütt egyre mobilabbá válnak. Az IDC becsléseszerint 2020-ra számuk eléri a 105 milliót, évi két milliós növekedéssel számolva. Természetesen az új típusú munkavégzés elterjedéséhez a technológia fejlődése adja a hátteret.

Saját IoT-t mindenkinek!

A hardverek terén már nem csak a BYOD-ről (Hozd a saját eszközöd) szól, bár a paletta újabb a hordható eszközök elterjedésével folyamatosan újabb elemekkel bővül, amelyek a jelek szerint már túlléptek a kísérleti fázison és konkrét munkahelyi bevezetésekre is sor került. Ezalatt az IT-szakemberek is túlléptek azon, hogy magukat az eszközöket próbálják kontroll alatt tartani, helyette most már az adatok biztosítására fókuszálnak.

Az újabb eszközök megjelenése miatt aggódni egyébként is egyre feleslegesebb, ahogy az IoT (“a dolgok internete”), vagyis a hálózatba kötött gépek korszaka beköszöntött. Ezek száma a szakértői várakozások szerint öt éven belül több, mint háromszorosára nő – a BI Intelligence úgy becsüli, számuk 2020-ig eléri a 34 milliárdot. A vállalkozások pedig jobb, ha hozzászoknak a gondolathoz, hogy a dolgozók mobilizálása csak egyike volt a számos rájuk váró kihívásnak, és a hálózatba kötött eszközök menedzselése teljesen más feladatok elé is állítja őket.

A pénzügyi appok megtérülésben verhetetlenek

Számos iparágban látható, ahogy a versenyben előnyt szereznek azok a cégek, amelyek kiváló mobil applikációkat fejlesztenek, leginkább az IT és a telekommunikációs ipar által inspirált megoldásokkal, áll a Transparency Market Research legfrissebb jelentésében. Ez a jelentés azt is megállapítja ugyanakkor, hogy az ilyen befektetés megtérülése a legjobb a banki, pénzügyi, és biztosítási szolgáltatási szektorban: ezeknek az appoknak a piaca 2015-2022 között 25.7%-os bővülést fog mutatni.

 

Tudjon meg többet arról, hogy az Aegon csoport, az élet- és vagyonbiztosítási, valamint a befektetési piac egyik vezető szereplője hogyan korszerűsítette, mobilizálta és optimalizálta kárfelmérői folyamatát új digitális eszközök alkalmazásával. 

 

Piaci átrendeződések

A vállalati mobilitás-menedzsment piaca idén tovább koncentrálódott. Az AirWatch tavalyi felvásárlásával a VMWare elnyerte a legnagyobb piaci szereplő címet az IDC-nél, és néhány elemző már hasonló akciót vár a Cisco-val és a MobileIronnal kapcsolatban is.

A rázós helyzet menedzselésére új vezérigazgatót neveztek ki a MobileIronnál, míg a Citrix, amely szintén lecserélte a legmagasabb pozícióban lévő emberét idén, azzal is bekerült a hírekbe, hogy májusban bejelentette a Microsofttal való együttműködését. Ez a lépés az egyszerű és ismerős alkalmazások növekvő fontosságára hívja fel a figyelmet.

Számít már a felhasználó?

A piac folyamatos növekedése és a cégek vitathatatlan bizalma a mobilitásban, mint jövőbiztos technológiában, még nem jelenti azt, hogy minden korábbi probléma megoldódott volna. A vállalati mobilitás-projektek még mindig küzdenek azzal, hogy hogyan integrálják a régi rendszereket és hosszabítsák meg az eszközök üzemidejét, de még ennél is fontosabb kihívás, hogy optimális felhasználói élményt nyújtsanak.

Ahogy a menedzserek szeme előtt a nagy kép lebeg, eljutnak az üzleti folyamatok átalakításához is. És amikor már ilyen mélyre ásnak, a felhasználói élmény kérdése kikerülhetetlenné válik. Annál is inkább, mivel úgy tűnik, egy jó felhasználói felület például bárkit azonnal versenyelőnyhöz juttathat, hiszen az app vonzóbb lesz a munkaerőpiacra újonnan belépő generáció számára, ugyanakkor az idősebbek is könnyebben megtanulják a kezelését.

A Kakas éve az Ön cége számára is a mobilitás éve lesz? Ossza meg velünk, milyen trendeket látott megjelenni idén, és milyeneket vár a következő évre!

[/spb_text_block]