Webes, natív vagy hibrid? Milyen mobil alkalmazást fejlesszünk?

Webes, natív vagy hibrid? Milyen mobil alkalmazást fejlesszünk?

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Tehát megszületett a döntés arról, hogy a cégnek szüksége van mobil applikációkra, hogy termelékenyebb legyen és állja a versenyt, és már az is eldöntött kérdés, hogy milyen szakmai partnerrel fogják megvalósítani a fejlesztést. De még egy fontos döntés hátravan: webes, natív, vagy hibrid applikáció lenne a legjobb megoldás?

[/spb_text_block] [spb_image image=”17827″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Mindegyiknek van előnye és hátránya, és ezek aránya főként attól függ, hogy mire van szüksége a cégnek, illetve milyen erőforrásokkal rendelkezik. Ami fontos, hogy ne hagyja magát rábeszélni egyik megoldásra sem csak azért, mert az a fejlesztő fő profilja. Egy jó szakmai csapat állandóan követi a trendeket, hogy azt a megoldást ajánlhassa, amelyik a cége igényeinek legjobban megfelel.

Webes appok: adaptációban nyerők

Ezek többet tudnak, mint ha csak egy weboldal lenne mobil eszközökre optimalizálva: erős backend-funkcióik és interaktivitásuk révén jól alkalmazhatóak üzleti célokra. Ugyanakkor, böngésző-alapúak, és a weben keresztül érhetők el és frissíthetők is – akárcsak bármelyik weboldal.

Ez a típus főként a fogyasztók számára készülő appoknak jó választás, ahol olyan megoldást kell találni, amely egyszerre több különféle platformon is működik. Egy szabályozottabb üzleti környezetben is lehetséges alternatíva, ha nem tudunk sokat rászánni a fejlesztésre, de mégis szeretnénk kihasználni a mobilizációban rejlő lehetőségeket, vagy ha az applikáció segítségével inkább információt szeretnénk megosztani, mint tranzakciókat végezni.

Előnyök:

  • Egyszer kell csak lefejleszteni, és minden eszközön működni fog.
  • Minden frissítés automatikusan megjelenik az appban és minden felhasználó ugyanazt a verziót fogja használni.
  • Nem kell harmadik fél hozzájárulása a letöltéshez.
  • Az automatikus frissítéseknek köszönhetően hatékonyan elvégezhető az egyes funkciók A/B tesztelése.
  • Mivel az app letöltés nélkül, egy böngészőben megnyitható, a felhasználók szívesebben tesznek vele egy próbát.

Hátrányok:

  • Bizonyos speciálisan mobil funkciók, mint például a szenzorok, vagy a helyi adatbázisok, csak részben integrálhatók ebbe a megoldásba.
  • A különböző mobil böngészők okozhatnak olyan problémákat, amelyek teljesítménycsökkenéshez vezetnek.
  • Limitált hálózati elérés: a felhasználóknak online kell lenniük az app használatához.

Natív appok: a leggyorsabbak

Ezek olyan appok, amelyek egy bizonyos eszköz natív programnyelvét használják és ezért minden funkcióját integrálni képesek. Jellemzően app-boltokban érhetők el, ahol a felhasználóknak le kell tölteniük, majd fel kell telepíteniük őket a saját eszközükre. A 2016 júniusi adatok szerint az üzleti alkalmazások kategóriája a második legnépszerűbb volt az Apple App Store-ban. Ugyanakkor minden platformhoz (vagy legalábbis a legnépszerűbbekhez) külön appot kell fejleszteni.

Ez jó választás, ha az egyedülálló felhasználói élmény a cél, ha a céges site inkább a tranzakciókra, mint az információra koncentrál, vagy ha az appot később fizetőssé kívánjuk tenni.

Előnyök:

  • Egy feltelepített app gyorsabban fut mint bármelyik másik applikáció, akkor is, ha tele van nagy felbontású grafikus tartalommal.
  • A teljes integráció segítségével maximális felhasználói élmény érhető el.
  • Az app-boltok előnye, hogy az alkalmazások könnyebben megtalálhatók, letölthetők, vagy frissíhetők.
  • Ezek a mobil piacterek szigorúan szabályozzák, hogy milyen új app jelenhet meg rajtuk, és rendszeresen biztonsági ellenőrzéseket is biztosítanak.
  • Könnyebb offline funkcionalitással bővíteni egy olyan appot, amely a felhasználó eszközére van telepítve.

Hátrányok:

  • A több platformra való fejlesztés, a fenntartás, és a frissítések költségei magasabbak.
  • A több programnyelv miatt nehezebb a hibák követése és javítása is.
  • Az app és a frissítések elérhetővé tétele harmadik féltől (app store) függ.

Hibrid appok: mindkét világ legjobbika

A hibrid applikációk kombinálják a webes appok alacsony erőforrás-igényét és a natív appok alkalmazkodóképességét. Legbelül ezek webes appok, amelyek köré platform-függő rétegek kerülnek attól függően, hogy milyen eszközön használják majd őket. Így kinézetre és érzésre natívnak tűnnek, azonban a fejlesztés költségei jóval alacsonyabbak.

Ez jó választás, ha a vállalati folyamatok több app fejlesztését is megkívánják, ugyanakkor jobban elérhetőeknek és népszerűsíhetőek kell lenniük, különösen, ha van BYOD-szabályozás a cégnél.

Előnyök:

  • Könnyen alkalmazkodnak: a platform-specifikus natív tulajdonságok révén.
  • Könnyen fejleszthetők: akárcsak egy webes app, csak hozzá kell tenni egy mobil keretrendszert.
  • Teljes integrációt tesz lehetővé az eszköz funkcióival, akárcsak egy natív app.

Hátrányok:

  • Új dizájnt kíván: akkor is, ha már van egy kész webes app, meg kell győződni róla, hogy a dizájn minden operációs rendszeren ugyanolyan marad.
  • Érteni ell a mobil keretrendszerekhez: a programozóknak, akárcsak az ügyfélszolgálatosoknak, új kihívás lehet ezeknek az appoknak a kezelése.
  • Korlátozott grafikai kapacitás: akárcsak a webes appok, a hibrid appok sem bírnak el túl sok grafikai elemet.

[/spb_text_block]