Úton a digitális transzformáció felé: A mobil sztori

Úton a digitális transzformáció felé: A mobil sztori

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

A céges kiegészítő eszközöktől a személyes és munka-célokra egyaránt használt okostelefonokig és tabletekig a mobil eszközök nagy fejlődést mutattak az elmúlt néhány évben. A trend továbbra is az állandó változás maradt, amivel már a cégeknek is kötelező lépést tartaniuk.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17797″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Minden a rádióval kezdődött

Jóval azelőtt, hogy a mobiltelefonokhoz és tabletekhez hasonló fogyasztói eszközök elkezdték volna átvenni az uralmat a munkahelyen, a cégek már tettek kísérleteket a dolgozók és a munkafolyamatok mobilizálására. Ez leginkább úgy történt, hogy perifériás eszközöket csatlakoztattak a céges hardverre bizonyos feladatok elvégzéséhez. Ezeknél a korai fázisú eszközöknék a fókusz, az alkalmazott technológia fejlettségi szintjéhez mérten, leginkább a funkcionalitáson volt, és nem annyira a felhasználói élményen vagy a dizájnon.

Elsőként az ellátási-lánc menedzsmentben kezdtek mobil megoldásokat használni, ahol azonnali pozitív hatása volt a meghatározott funkciójú mobil eszközök alkalmazásának. A vonalkód-leolvasásra és rádiófrekvenciás kommunikációra használt perifériák óriási mértékben javították a munkaerő termelékenységét.

A kiskereskedelmi szektor is régóta követi ezt a trendet, hiszen például az vezeték nélküli POS-kártyaleolvasókat már jóval 2000 előtt kezdték el használni. Ezek az eszközök radikálisan csökkentették a fizetési tranzakciók feldolgozásának idejét – nem csoda, hogy a POS-terminálok piaca már jó évtizede töretlenül fejlődik, jelenleg pedig évente körülbelül 35 millió terméket szállítanak ki a kiskereskedelmi egységekbe. Az okostelefonok és applikációk pedig csak nemrég jelentek meg a piacon versenytársként.

A jelen

A perifériás eszközök funkcionalitását ma már jórészt a mobiltelefonok és tabletek applikációi vették át. Alapszabályként előbb-utóbb minden periféria valamilyen applikációvá alakul át.

Bár ezeknek az alkalmazásoknak az adatrögzítő képessége néha még nem teljeskörű, használatuk gyorsan terjed anak köszönhetően, hogy jelentősen alacsonyabb a bekerülési költségük, mint a fizikai eszközöknek.

A legfrissebb Cisco Visual Network Indexadatai alapján a globális mobil penetráció jelenleg eléri a 7,9 milliárd eszközt, és az 563 milliós növekedés jórésze újabb mobiltelefonok megjelenését takarja. Nem kétséges, hogy az okostelefon válik az univerzális eszközzé, a specializáció pedig az alkalmazások segítségével valósítható meg.

Ebből következően az alkalmazás-fejlesztés piaca is fénysebességgel növekszik. Értékben 2015-ben elérte a 41,1 milliárd dollárt, és a szakértők szerint ezt 2020-ig megduplázhatja. A vállalati mobil alkalmazások piaca addigra 63 milliárd dollár értékű lesz, legalábbis a Strategy Analytics adatai szerint.

A jövő

A fogyasztói eszközök széles körű elterjedése tehát azt vonta maga után, hogy elkezdték azokat munkaeszközként is használni. A mobil technológiában zajló egyik legnagyobb trend, hogy belátható időn belül nem csak a kommunikációs eszközök, hanem a mindennapi használati tárgyak is hálózatba csatoltak lesznek (Internet of Things), tehát képesek lesznek az adattovábbításra. A Statista szerint ez a piac a 2012-es 8,7 milliós darabszámhoz képest 2015-re elérte a 18 millió darabot.

A folyamat már megfigyelhető a hordható technológia, például az okosórák, a Google Glass vagy az okos szenzorok terjedésében. Ezek alkalmazásában elsősorban a fitneszipar és az egészségügy jár élen, az okosórák ugyanis kiválóan tudják monitorozni a szívfrekvenciát vagy a vércukorszintet, de más szakmákba is lassan beszivárog ez a trend.

kiskereskedelemben például, párhuzamosan a fogyasztói piacon való terjedésével, remekül alkalmazhatók az okos tárgyak a vásárlás élményének fokozására, vagy a munkafolyamatok átalakítására úgy, hogy beveszik azokat a szokásos kommunikációs és kollaborációs arzenálba.

Az okos szenzorok pedig az energia szektor új kedvencei: többek között a mérőszerkezetekbe telepítik előszeretettel, de az energiahálózati hatékonyság növelésének is hatékony eszköze.

[/spb_text_block]