4 dolog, amelyben már változtattak a cégek – Digitalizáció a munkahelyen

4 dolog, amelyben már változtattak a cégek – Digitalizáció a munkahelyen

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

A céges adatok digitalizációja és ennek folyományaképp a munkatársak állandó és helytől független hozzáférése sok menedzsert zavar, illetve félelemmel tölt el. Mások úgy érzik, a papírmentes iroda megteremtésével és a biztonsági kérdések IT-szakértőkre bízásával mindent megtettek a digitális átállásért.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17605″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Az tény, hogy a munkahelyi digitalizáció olyasmi, amit megéri bevezetni: egy 2015-ös Avanade tanulmány szerint például a digitális eszközök 67 százalékkal növelik a cégek teljesíményét, 43 százalékuk pedig közvetlenül a bevételeit tudta növelni a digitális technológia használatával.

Szerencsére a bevezetést senkinek nem kell nulláról kezdenie, hiszen már tudjuk, melyek azok az építőelemek, amelyeket a napi gyakorlatban használva, teljesen digitalizálhatjuk a folyamatokat. Ráadásul ezek nagy része már eleve jelen van a vállalat mindennapjaiban: íme az a négy terület, amelyen már biztosan bekövetkezett a változás:

1. Beviteli eszközök és módszerek

Már az első számítógépek megjelenésével megkezdődött az a folyamat, amelynek során a digitális beviteli eszközök és módszerek lassan leváltják hagyományosakat. A papíron és ceruzán kívül billentyűzetet, egeret, szkennereket és kamerákat is használunk, amelyek mind magától értetődő kiegészítői minden irodának. Még hosszú ideig tart, mire minden analóg eszköz digitálissá válk, de ahogy egy 2014-es Coleman Parkes és Ricoh kutatás mutatja, a vállalatvezetők nagy része szerint a digitális transzformáció korából 2019-re elérkezünk mjad a digitális érettség korszakába. A mobil eszközök megjelenése a munkahelyen csak ennek a fejlődésnek a természetes velejárója, amelynek során egyre inkább eltűnnek a különbségek az otthon és az irodában használt technológia között.

2. Adatmenedzsment és -tárolás

Az információt, amit beviszünk egy rendszerbe, fel kell dolgozni és el kell tárolni, és ehhez más is kell, mint hardver. Igaz, hogy a papíralapú dokumentumok nehezebben halnak ki, mint az írógépek, de mikor kellett utoljára kizárólag analóg adatokkal dolgoznia? A mindennapi munka során már bitekkel és bájtokkal foglalkozunk, elképesztő módon javítva a saját termelékenységünket. Az AIIM Market Intelligence adatai szerint a javuló produktivitás egyenesen az első számú indok a papírmentesítésre a cégek 40 százaléka számára.

Talán nem is tud róla, de valószínűleg a legtöbb alkalmazása és dokumentuma már most is külső szervereken található, tehát fizikailag nincs az irodában. Elég csak arra gondolni, amikor a Google Docs-t használja a laptopon, azzal szemben, hogy egy doc végződésű fájlt ment el az asztali gépére. A RightScale 2016-os tanulmánya például rámutat, hogy világszerte a cégek 91 százalékánál már valamilyen szinten tart az adatok felhő-alapú tárolása, legyen az a tervezési szakasz vagy már az intenzív napi használat.

3. Kommunikációs eszközök és módszerek

A munka többi elemével együtt a kommunikáció is folyamatosan digitalizálódik és intuitívvá válik. A nyílt kollaboráció, mint trend, az úgynevezett Millennial generáció munkahelyi térnyerésével gyorsult fel igazán, hiszen ezek a fiatal munkavállalók terjesztették el a hozzá szükséges új és gyors csatornák használatát. Lehet, hogy a cégek még használnak vonalas telefont is, de a videokonferenciák legalább annyira integráns részei a mindennapi céges kommunikációnak. A belső közösségi hálózatok, a céges csetek, a megosztott dokumentumokban való közös dolgozás is sok helyen elérhető. A lényeg, hogy ne egy, központilag meghatározott módon legyen csak lehetséges a kommunikáció, hanem minden munkastílus megtalálhassa a hozzá illőt a választékban.

4. Kiviteli eszközök és módszerek

Akárcsak a bevitel esetében, a digitalizált kiviteli eszközök mára a mindennapi irodai környezet alig észrevehető részeivé váltak. A monitor alap, akárcsak a nyomtató vagy a projektor, ha az elvégzett munka bemutatásáról van szó. Még ha ez az átállás nem is ment könnyen (például sokáig kiprintelték a kollégák a prezentációkat), a digitális eszközök szerkesztési lehetőségei és bármikor elérhető volta segítette az elterjedésüket.

Úgy tűnik, hogy ha a vállalkozás hozzállásában digitálissá válik, mi több, már a legkézenfekvőbb megoldásként gondol a digitális opcióra, akkor egészen biztosan javulni fog az üzleti eredménye is. Ennek kellemes folyományaként pedig sokan közülünk újra megtanuljuk jól érezni magunkat munka közben is.

[/spb_text_block]