5 létfontosságú elem a holnap munkahelyén

5 létfontosságú elem a holnap munkahelyén

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

A jövő munkahelye egy sor paradigma-váltás eredménye: a munka és a magánélet közti hagyományos különbség elmosódik, a munkahelyi hierarchiák, valamint a munkaköri leírások kora véget ér. Minden mindennel összefüggővé, transzparenssé, és mobillá válik. A munkaszervezésben a holisztikus megközelítés érvényesül. A termelékenység kulcsa a  az emberek és a technológia zökkenőmentes együttműködése az adatok menedzselésében.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17908″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Ha a részletesebben megvizsgáljuk a kérdést, a jövő munkahelye lényegében a következő elemeket foglalja magába:

Digitalizáció

A cégek világszerte igyekeznek kihasználni a digitalizációban rejlő potenciált, de még az ebben vezető Egyesült Államokban is csak a cégek 18%-nak sikerült. Európában még alacsonyabb ez az arány, Németországban például jelenleg 10% a teljesen digitalizált cégek aránya.

Ennek ellenére biztos, hogy a digitalizáció átalakítja a munkahelyeket, az általunk használt eszközöktől kezdve az általunk betöltött munkakörökig. Eközben rengeteg adat keletkezik: éppen ezért egyre inkább az válik fontossá, hogy hogyan nyerhetjük ki a legfontosabb információkat ebből az adattömegből, a vállalkozás számára hatékonyan. A fókusz a folyamatok elemzésére, és a termelékenységet növelő trendek előrejelzésére tevődik át.

Mobilitás

A technológia a magán- és munkahelyi életünket is megváltoztatja. Egyre inkább mobilisak vagyunk, és új, innovatív eszközöket használunk a mobil munka szervezésére, különösen ami az együttműködéseket illeti. Ezekre a céges eszközökre nagy hatással vannak a fogyasztói eszközök, ebből következően a szerethetőségük éppen olyan fontossá válik, mint a használhatóságuk.

A fejlesztők ezt a célt a humán szempontú megközelítéssel érik el: vagyis a szoftvernek kell alkalmazkodni a dolgozóhoz, és nem fordítva. Ennek eredményeképpen a szoftver használata rugalmassá, felülete könnyen testreszabhatóvá válik. Ha pedig a dolgozók elfogadják az új eszközt, az leggyakrabban a mobil bevezetés sikerével egyenlő.

Transzparencia

Azok a cégek, amelyek a holnap munkahelyeként is sikeresek kívánnak lenni, minden szinten transzparensnek kell lenniük, beleértve az általuk képviselt értékeket és a munkafolyamatokat.

Ez a transzparencia fizikai szinten is megjelenik az irodák külső- és belsőépítészeti megoldásaiban (lásd a Microsoft új müncheni irodáját).

A transzparencia, ha következetesen használják, piaci szereplőként és munkaadóként is hitelessé teszi a szervezetet.

Értékalapú megközelítés

A transzparencia tehát segíti a cégeket abban, hogy bizonyos értékeket hitelesen képviseljenek, és a céges kultúrát ezek mentén formálják. Emögött az a koncepció húzódik meg, hogy a munkakörnyezetnek is tükröznie kell azt, amit a piac felé kommunikálunk.

A munkavállalók új generációja, az úgynevezett Y-generáció, különös figyelmet fordít arra, hogy munkaadójával közös értékeket találjon. Ezt a fajta gondolkodást hatékonyan támogatják a mobil megoldások, amelyekkel a munkavállalók önállóbbak lehetnek, több felelősséget vállalhatnak, és ebből megfelelő motivációt meríthetnek. A munka és magánélet egyensúlya már nem csak opció, hanem alapértelmezésként ez a holisztikus megközelítés érvényesül.

Változó munkakörök

A vállalatoknál zajló változások eredményeképpen a munkakörök is változnak. Megfigyelhető egy általános eltolódás a céges döntéshozatali folyamatokban: az IT már nem egyedül felelős a technológiai beszerzésekkel kapcsolatos döntésekért, hanem együtt kell működnie más területekkel, és háttértámogatást kell nyújtania az üzleti döntésekhez.

Az egyéni hivatások egyre inkább specializálódnak, a használt technológiával összhangban (pl. adatkutató és felhő-szakértő). A munkahelyeknek egy új, hálózatosodott, digitális bennszülött generációt kell támogatniuk, a még ott lévő idősebb generációval párhuzamosan, és mindkettő számára meg kell könnyíteniük az élethosszig tartó tanulást.

A SCOLVO olyan megoldások fejlesztését tűzte ki célul, amelyekkel a cégek a jövő munkahelyévé válhatnak. Hisszük, hogy a mobilitás az egyik legfontosabb eleme az innovációnak és a digitális átalakulásnak, és hogy ez az innovácó lehetővé teszi a cégek számára, hogy hatékonyabban dolgozhassanak, és megelőzhessék versenytársaikat.

[/spb_text_block]