Digitális munkahely-stratégia, egyszerűen

Digitális munkahely-stratégia, egyszerűen

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Mivel a digitális átalakulás már a küszöbön áll, a legjobb, amit tehetünk, hogy beengedjük. Ehhez azonban kell egy kulcs: ez lesz a digitális munkahely-stratégia, amely segít abban, hogy kihasználjuk az újonnan adódott lehetőségeket, és az erőforrásokat a hosszútávú fejlesztési céloknak megfelelően rendezzük át.

Mindez elsőre akár félelmetesnek vagy elnagyoltank is tűnhet, ennek ellenére azonban a stratégia megalkotása nem szabad, hogy túl sok gondot okozzon. Segítségképpen álljon itt néhány alapvető lépés a tervezéshez:

[/spb_text_block] [spb_image image=”17812″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Állapotfelmérés

Minden jó diagnózis, később pedig a gyógyítás alapja a megfelelő állapotfelmérés. Határozzuk meg, hogy jelenleg hol tart cégünk a digitális átalakulásban, vagy a digitális munkahely felé vezető úton. Utóbbit a Digital Workplace Group munkaélménynek nevezi, amely a hálózatba kapcsolt eszközök, szoftveres megoldások és az alkalmazottak által használt szolgáltatások összessége. De természetesen másfajta definíciókat is használhatunk.

Ezen a ponton érdemes megvizsgálni a munkafolyamatokat: van olyan, ami több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz? Ha igen, akkor ki kell javítani, még mielőtt a digitális munkahely-stratégia életbe lép és a mobil alkalmazásokat bevezetjük.

Ha már tiszta a kép, és tudjuk, hogy a vállalkozás milyen digitális eszközöket és szolgáltatásokat használ, ne felejtsük el hozzátenni azt, amit arról tudunk, hogy hogyan használják mindezt az alkalmazottak egyénileg, illetve egy csapat tagjaként. Kérdezzük meg mindenki véleményét azzal kapcsolatban, hogy szerintük mit kellene tartalmaznia a digitális stratégiának, és hogyan viszonyulnak a munka digitális megközelítésének gondolatához.

Ezután vizsgáljuk meg az üzleti környezetet. Próbáljuk meg kitalálni, hogy a versenytársak milyen mértékben alakították át digitálissá a működésüket. Hogyan értékeljük az ő ezirányú erőfeszítéseiket? Milyen megoldások váltak már elfogadottá a piacon?

Célmeghatározás

Most, hogy már ismerjük a kiindulási alapot, itt az ideje a stratégia kidolgozásának. Emlékeztessük magunkat, hogy hosszútávú tervezésről van szó. Hová szeretnék eljutni?

Kezdetnek válaszoljunk néhány konkrét kérdésre, amelyekre adott válaszaink egy tiszta vízióvá állhatnak össze. Sürgős-e a munkatársak számára a megfelelő digitális eszközök biztosítása? Esetleg a kommunikációs folyamatok szorulnának rá jobban egy digitális frissítésre? Üzleti alkalmazásokat kellene mobilizálni? A csapatmunkát kellene jobban támogatni? Vagy az üzleti folytonosság biztosítása a legsürgetőbb, méghozzá digitális biztosítékok segítségével? A válaszok megmutatják, hogy milyen irányba érdemes elindulni, milyen célok felé.

A misszió meghatározása tovább mélyítheti a koncepciót azzal, hogy hogyan kívánjuk elérni a céljainkat, és mitől lesz a digitális munkahely mindenki számára értékes.

Általában javasolt a stratégia megvalósításához vezető lépéseket, illetve a prioritásokat egy ütemterv formájában felvázolni. Ez alapvetően három szintet érint: az emberekét, a folyamatokét és a technológiai szintet. A stratégia ezen részében lehet részletezni, hogy milyen lépések szükségesek, hogy a vízió megvalósuljon,és milyen célkitűzések elérése vezet a végső megoldáshoz.

Amikor a stratégiát meghatározzuk, nem szabad, hogy ezt az aktuális költségvetési korlátok befolyásolják (a költségvetés tervezéséről még lesz szó). Egy jól kitalált stratégia ugyanis hagy teret a költségvetés módosításainak is bármilyen irányban. Ami az erőforrásokat illeti, természetesen a finanszírozási lehetőség bővítésére kell helyezni a hangsúlyt, szem előtt tartva az alkalmazni kívánt megoldások üzleti előnyeit.

Teljesítmény-ellenőrzés

A stratégia megalkotása során arra is figyelni kell, hogy legyenek benne a teljesítmény mérésének módját jelző utalások. Ez lehet a célkitűzések és lépésék rendszeres felülvizsgálata, vagy az alkalmazni kívánt teljesítménymutatók teljes listája.

Ha ezeket már a tervezés kezdetétől fogva kommunikáljuk, az nagyobb átláthatóságot eredményez, cserébe pedig az alkalmazottak jobban tudnak majd azonosulni a stratégia egészével. Továbbá minél hamarabb észrevesszük a problémákat, vagy az üzleti stratégiában bekövetkező változásokat, annál valószínűbb, hogy a digitális munkahely-stratégia is a realitás talaján marad – ez pedig kulcsfontosságú a sikerhez.

[/spb_text_block]