Előbb javíts, aztán mobilizálj

Előbb javíts, aztán mobilizálj

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Legtöbbször, amikor elkezdünk egy mobilizációs projektet tervezni, az általa elérhető lehetőségek száma végtelennek, és egyben nyomasztónak is tűnhet. Ezek a várakozások azonban kordában tarthatók, sőt, javasolt is felülvizsgálni őket, mielőtt még rosszul működő folyamatokat is sikerül átmenteni a mobil megoldásba. A meglévő folyamatok elemzése, és szükség esetén javítása megelőzheti ezt a problémát.

[/spb_text_block] [spb_image image=”17807″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Rossz folyamatból rémálom

A megfelelő időben történő elemzés nélkül a vállalati folyamatokkal kapcsolatos gondokra és kifogásokra nem derül fény, és így félő, hogy egy az egyben átkerülnek az éppen megvalósítandó mobilizációs projektbe.

Ha nem győződünk meg róla, hogy az alkalmazottak minden munkafolyamatot a megfelelő módon végeznek-e el, különösebb fennakadás nélkül, elképzelhető, hogy ezek a problémák felnagyítva jelentkeznek majd, és ellenállást szülnek a mobilizációval szemben.

Egy értékesítési folyamat például nagyon érzékeny pontja minden vállalati működésnek, mivel annak hibái közvetlenül befolyásolják a cég üzleti eredményét. Ha nem sikerül a fogyasztói élményre koncentrálni, és elmerülünk a folyamat részleteiben, ez a hiba a mobilizálás során még szembetűnőbbé válik. Mindenki találkozhatott már olyan applikációval, amely a funkciók rengetegét kínálta, miközben a felhasználók elkeseredetten próbálták megtalálni a valóban szükségeseket.

Sajnos az ilyenkor szokásos indulatok általában nem magára a folyamatra, hanem a mobilizációra irányulnak. Ha nem történik javítás, a munkatársak úgy ítélik meg, hogy a mobil alkalmazás egy használhatatlan megoldás, amely több időt vesz el tőlük, mint amennyit megspórol. Igy rögtön két problémára is megoldást kell találni: az egyik, hogy a folyamatot kijavítsuk, a másik, hogy visszaszerezzük az elvesztett bizalmat a mobilitás iránt.

Jó folyamatból nyertes megoldás

Az első helyes lépés tehát az elemzés: milyen részei vannak egy adott munkafolyamatnak, ki milyen részfeladatokon dolgozik, és mindez mennyi időbe telik? Elemezni kell a folyamat során alkalmazott kommunikációs csatornákat és technikákat is, hogy azok megfelelően hatékonyak és átláthatóak-e. Van-e olyan kész megoldás, amely probléma esetén azonnal bevethető? Mit szeretnek az emberek ebben a folyamatban, és mi az, amiért utálják? Lehetne jobban csinálni? Hogyan?

Ha az elemzés során azt találjuk, hogy minden jó úgy, ahogy van, akkor máris megvan a stabil alapunk arra, hogy mobil fejlesztésekben gondolkodjunk. A dolgozók biztosak lehetnek benne, hogy az új alkalmazás is követi majd a jól bevált lépéseket, egyúttal pedig javítja a produktivitást, mert megszünteti a helyhez kötöttséget.

A fentebb említett értékesítési példánál maradva, az ügynökök számára a folyamat ugyanúgy fog kinézni, az első hideg hívástól az ügyféllel való személyes találkozásig. De az, hogy kéznél van egy mobil app, lehetővé teszi számukra, hogy valós idejű üzleti adatok felhasználásával bármikor módosítsák ajánlatukat, és egy prezentáció is mindig rendelkezésükre áll az értékesítési folyamat megfelelő pontján. Ezáltal pedig rövidebb idő alatt több üzletet tudnak kötni.

Ha az elemzésünk során azt találjuk, hogy az adott folyamat valamiért nem jól működik, akkor még idejében ki tudjuk javítani azt. Mind az új folyamatot, mind azt, hogy miért volt rá szükség, széles körben kommunikálni kell, hogy mindenki értse, az új verzió hogyan járul hozzá az ő munkájának sikeréhez. Ha az alkalmazottakat a tervezésnek már ebben a szakaszában bevonjuk, sokkal valószínűbb, hogy elfogadják majd az applikációt, melynek tökéletesítése az ő szájuk íze szerint is történt. Végső soron ők lesznek ugyanis azok, akik használni fogják.

[/spb_text_block]