Adatbevitel, érzelmek, törött iPhone-ok

Adatbevitel, érzelmek, törött iPhone-ok

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Sokat hallhatunk mostanában az ú.n. „big data” feldolgozás és elemzés fontosságáról, de nem feledkezhetünk el arról sem, ami mindennek az alapjául szolgál: nevezetesen az eredeti, nyers adatok beviteléről, első körös ellenőrzéséről és rendszerbe integrálásáról sem. Ha a bevitt adattal van probléma, az a teljes további feldolgozási munkát bonyolultabbá, költségesebbé, vagy akár teljesen feleslegessé teheti.

[/spb_text_block] [spb_image image=”16298″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Az EnterpriseAppsToday cikkében ezzel kapcsolatban három alapvető átgondolandó és megoldandó feladatra hívja fel a figyelmet. Az első, hogy egyforma paraméterek szerint történjen az adatbevitel és a későbbi rendszerezés, elemzés. Ezzel nemcsak a hibalehetőségeket csökkentjük, de a munkatársak számára is megkönnyíthetjük a különböző forrásból származó információk cseréjét és feldolgozását. A második, hogy az adatokat még a rendszerbe integrálás előtt egyszer ellenőrizzük le, hogy megelőzzük egy esetleges helytelen bevitelből fakadó hiba továbbgyűrűzését. A harmadik, hogy ne csak a bevitelt, hanem a megjelenítést is uniformizáljuk a lehető legnagyobb mértékben, hogy a feldolgozás után, az értékeléskor is egymással összevethető adatokkal dolgozhassanak a különböző részlegek munkatársai.

Miért lenne egymást kizáró tényező a termelékenység és az érzelem? Teszi fel a kérdést a Wired magazin Insights blogjának egyik rendszeres szerzője. A vállalati tevékenységet támogató mobil applikációk tervezése és használata során mindkét tényezőnek fontos szerepe van, hiszen a dolgozó is ember, ugyanazzal a megközelítéssel használja a telefonján, táblagépén a fogyasztói alkalmazásokat, mint a munkája során szükséges, a cég által rendelkezésre bocsátott felületeket. Ezért az ilyen alkalmazások tervezésekor hasonló szempontokat érdemes figyelembe venni. Koncentrálni kell azokra a funkciókra, amik mozgás, utazás közben szükségesek és kezelhetőek. Nem érdemes minden desktop funkciót belesűríteni a mobil felületekbe. A rövid ideig tartó egyszeri használatot nem hátrányként kell értékelni, hanem ennek megfelelően kell könnyen kezelhetővé tenni az alkalmazást. Vonzó, esztétikus, animált grafikus felületet érdemes tervezni: az animáció azt az érzetet kelti a felhasználóban, hogy a program követi a gondolkodását és folyamatosan dolgozik. Az adatok és funkciók egy részét mindenképpen offline üzemmódban is hozzáférhetővé kell tenni. Egy szó, mint száz: élményt kell nyújtani azok számára is, akik munka közben használják adatbevitelre és adatlekérdezésre a mobil eszközüket.

Forbes mobil rovatában vasárnap megjelent riport szerint egy amerikai vállalkozás, az iCracked, amely iPhone-ok és iPadek szervizelésével kezdte meg a működését néhány éve, semmilyen kapcsolatban nem áll az Apple-lel, mégis kitűnően profitál a törött vagy fizikailag meghibásodott készülékek javításából – bár ma már HTC és Samsung telefonokkal és táblagépekkel is foglalkoznak. Az Apple szemében ők egy aprócska vállalkozás, ezért eddig még az i-előtag használata miatt sem kereste meg a kis céget a mobil óriásvállalat. Vezetője szerint a közeljövőben valószínűleg nem is fogja, hiszen az Apple fő tevékenysége nem a javítás, hanem az eladás, ezért nem tekinti a hozzájuk képest kisméretű szerviz cégeket versenytársainak. Az iCrackednek pedig ma már 250 amerikai városban dolgoznak saját szerelői, nemrég nyitották meg első külföldi üzletüket Londonban is, és tovább kívánnak terjeszkedni mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unió országaiban.

[/spb_text_block]