Felhasználói élmény tesztelés, CRM programok

Felhasználói élmény tesztelés, CRM programok

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

A McKinsey cikke a design fontosságáról ír, azzal a felütéssel, hogy a Google, az Amazon, az Uber és egyéb divatos és tőkeerős vállalkozások szemrevaló website-jaikkal és mobil alkalmazásaikkal úgymond elkényeztetik a felhasználókat, akik így egy szerényebb kivitelezésű felület láttán esetleg elbátortalanodnak az első találkozáskor.

[/spb_text_block] [spb_image image=”18052″ image_size=”full” frame=”noframe” caption_pos=”hover” remove_rounded=”yes” fullwidth=”no” overflow_mode=”none” link_target=”_self” lightbox=”no” intro_animation=”none” animation_delay=”200″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

A jó oldala ennek az, hogy erre a nyomásra válaszolva a médiumok és márkák tulajdonosai nem csak a design, hanem az egész szervezet naprakészségén elgondolkodhatnak. Érdemes lehet a cégnél egy munkahelyi beosztás és személyes jellemzők tekintetében minél színesebb, de kicsiny csapatot összeállítani, akikkel teszteltethetjük nemcsak a digitális felületek használatát, de a teljes (online és offline) fogyasztói útvonalat, hogy feltérképezzük, hol akadnak el, illetve hol „unnak rá” esetleg a folyamat végigkövetésére – egészen a vásárlás pillanatáig. A magasabb beosztásúak számára felüdülést, a kezdők számára pedig megtiszteltetést jelenthet egy ilyen részvétel, a design és a használat értékelése pedig végső soron úgyis ízlés, szokások és hozzáállás kérdése.

Felhasználói élmény tesztelés: Módszerek

Hogyan használjuk nagyobb sikerrel a hűségprogramok, törzsvásárlói klubok útján begyűjtött adatokat? Az IIA felmérése során a vezetők csupán 16%-a tartozott abba a csoportba, akik a CRM programjukat hatékonyként értékelték a válaszadáskor. Az utólagos, személyes interjúkból kiderült, hogy ezek a vállalatok nem csak a hagyományos, ú.n. RFM-rendszer adatait használják az elemzések során (ez a vásárlás gyakoriságát, értékét és a legutóbbi vásárlás időpontját tartalmazza), hanem ezt kiegészítik olyan „puha” adatokkal is, mint a közösségi médián illetve a közvetlen ügyfélkapcsolatokon keresztül érkező kérdések és értékelések. Az EnterpriseAppsToday cikkébenösszefoglalta, hogy mik voltak azok a tényezők, amelyet a sikeresebb kissebség fontosnak tartott kiemelni. Említésre került többek között, hogy a fiatalabb vásárlók már nem kifejezetten a kedvezményekre és az ajándékokra „utaznak”, hanem egyedi vagy éppen közösségi márkaélményt várnak el. Attól is függ tehát a hűségprogram optimális kialakítása, hogy a célcsoportunknak milyen a demográfiai összetétele. Ráadásul ha több használható, minőségi adattal, szöveges értékeléssel rendelkezünk, az segíthet abban is, hogy a márkát megkülönböztessük a versenytársaktól, ami – ahogyan ez a kutatás is alátámasztja – sokszor kemény diónak bizonyul a marketing és kommunikációs feladatokkal megbízott munkatársak számára.

Forbes mobil rovatában megjelent beszámoló szerint a Samsung az olcsóbb kategóriába tartozó, a BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) országokban értékesítendő készülékekre ezentúl nem Androidot, hanem a Linux-alapú Tizen operációs rendszer fogja telepíteni. Ezt a változást korábban top kategóriás termékeken próbálták bevezetni mint innovatív technológiát támogató megoldást , de egyelőre csak tableteken és a Gear2 smartwatch („okosóra”) termékén fut. A cikk szerzője kétli, hogy a Samsung jelenlegi piaci helyzetében ez lenne a megfelelő válasz a kihívásokra, bár az tömeges mennyiségben eladott termékek esetében rövidtávon az árak alacsonyan tartására megfelelő megoldás lehet.

[/spb_text_block]