Reszponzivitás, de nem csak a dizájnra

Reszponzivitás, de nem csak a dizájnra

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Számos képernyő méret jelent meg a használatban, mobiltelefontól a tableten át a szuper méretes asztali monitorokig. Van arra megoldás hogy ezt a széles választékot programozó kímélő megoldásokkal fedjük le, esetleg egyetlen kóddal? Hát persze, erre vannak a nagyon ügyes HTML5 front-end fejlesztői keretrendszerek.

Reszponzív dizájn: Megoldás ez valóban a problémára?

Nem egyértelmű. Ugyanis lehet írni egy univerzális alkalmazást, aminek nagyon rugalmas a megjelenítési felülete, de valójában ugyanazokat a szolgáltatásokat prezentáljuk minden eszköz típuson. Mi lenne ha nem csak a megjelenés optimalizálására koncentrálna a reszponzív megoldás, hanem magával a felhasználói szituációval szemben magasabb szinten is rugalmasan viselkedne. Például mobil változatában ugyanaz az alkalmazás kihagyna néhány bonyolultabb funkciót és csak azokra koncentrálna ahol tényleg kevés adatbevitel elegendő, vagy például a riportok is egyszerűbben, magas szinten jelennének meg. Ez egyfajta szolgáltatás hordozás, ami lehetővé teszi hogy egy szolgáltatást akár szűkített formájában, szűkített adatkörrel tudok csak használni mobiltelefonon, de valójában az alkalmazás használatát bármelyik eszközön befejezhetem és egy másikon folytathatom. Ezt hívnám funkcionális reszponzivitásnak, ami gyakorlatilag egy modern alkalmazást testesít meg. Ilyen logika mentén képzelhető el a megfelelő üzleti alkalmazás modernizáció, az alkalmazások racionalizálása, konszolidálása közben egy rendkívül fontos igény. Ezt figyelembe véve lehet az üzleti támogató megoldás értékálló, független a felhasználói eszközök fejlődési irányzataitól.

Elrettentésül az alábbi cikk, mely az eszközök várható diverzitását mutatja be a jövő irodájában:
http://www.forbes.com/sites/centurylink/2013/05/21/5-emerging-technologies-that-every-office-will-have-in-2020

[/spb_text_block]